Kuchnia

Kuchnia

Pyszna tarta na wiosenne przyjęcie!

Kiedy za oknem robi się coraz cieplej, mamy ochotę na bardziej lekkostrawne smakołyki. Tarta to doskonała propozycja na wiosenny okres. Można ją przygotować praktycznie z każdym rodzajem warzyw. Sprawdzi się jako danie podawane domownikom na co dzień, a także przysmak…

Kuchnia

Wiosenne przystawki na każdą okazję

Przyjemnie przypiekające nosy słońce sprzyja organizowaniu najróżniejszych spotkań towarzyskich. Jeśli zapraszasz do siebie gości, warto oczarować ich jakimś wiosennym akcentem. Doskonale sprawdzą się do tego proste i smaczne przystawki – oto nasze propozycje!

Kuchnia

Jedz zdrowo w Wielkanoc – przepisy

Okres przedświąteczny jest związany nie tylko z radością na myśl o spędzeniu czasu z rodziną czy dniach wolnych od nauki i pracy. Wywołuje on również dylematy natury kulinarnej. Co przygotować w tym roku, aby zaskoczyć bliskich, zaspokoić ich podniebienia i…

Kuchnia

Floral food – odrobina wiosny na talerzu

Kwiaty od zawsze pełnia funkcję estetyczną. Większość  z nas nawet nie pomyślałby, że sporo z nich nadaję się do dekoracji deserów i potraw. Pozwól im zabłysnąć nie tylko na parapetach i w wazonach, ale także w kuchni.

Kuchnia

Pomysły na proste, wiosenne dania!

Już jutro przywitamy kalendarzową wiosnę! Warto wziąć to pod uwagę i pomyśleć o wprowadzeniu do swojego jadłospisu zdrowych, typowo wiosennych dań. Dzięki nim nie tylko poprawimy samopoczucie, ale również unikniemy zbędnych kilogramów.

Kuchnia

Szybki obiad dla zapracowanych

Kiedy wracamy zmęczeni do domu, rzadko mamy ochotę na przebywanie w kuchni dłużej niż to absolutnie konieczne. Dlatego dla tych, którzy zwracają uwagę na to, co jedzą, a jednocześnie chcą spędzić resztę dnia z dala od parujących garnków, mamy kilka propozycji…

Kuchnia

Warsaw Italian Week

Warsaw Italian Week to nowa inicjatywa organizatorów Warsaw Restaurant Week. W ostatni weekend marca w stolicy będzie można zjeść trzydaniowy posiłek za jedyne 39 złotych.

Kuchnia

Kuchnia meksykańska. Quesadillas!

Quesadillas to nic innego jak tortilla, którą robi się z mąki kukurydzianej lub pszennej. Do podstawowych składników należy również ser, przeważnie typu Oaxaca. Danie bardzo często urozmaica się grzybami, papryką jalapeno czy kiełbaskami chorizo. Quesadillas jest świetną propozycją na śniadanie…

Kuchnia

Zdrowe przysmaki z liczi!

Liczi należy do gatunku drzew tropikalnych, które są uprawiane w Chinach, Azji, Japonii, USA, Australii oraz Afryce. Od wielu lat jego owoce są wykorzystywane w chińskiej medycynie. Ponadto pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Po okresie zimowym każdy organizm potrzebuje…

Kuchnia

Awokado na słodko

Awokado jest uważane za jeden z najzdrowszych owoców świata, ze względu na bogatą zawartość witamin, mikroelementów, bardzo cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także fitosteroli, odpowiedzialnych za przeciwdziałanie stanom zapalnym. Mimo to wiele osób rezygnuje z włączania tego cennego owocu do swojej…