Pyszne tarty owocowe

Nastał sezon, w którym sklepowe półki aż uginają się pod ciężarem soczystych, kolorowych owoców. Zastanawiasz się co z nich przygotować? Tarta owocowa to świetny pomysł na smaczny i prosty w przygotowaniu deser, który doskonale nada się na letnie garden party w towarzystwie przyjaciół.

magdascauldron.comTarta truskawkowa z bezą

Składniki:

Spód:

180 g mąki

2 łyżki cukru pudru

100 g masła

1 łyżka zimnej wody

1 żółtko

szczypta soli

Truskawki

300 g twardych, mniej dojrzałych truskawek

3 łyżki kisielu truskawkowego w proszku, ewentualnie 3 łyżki mąki ziemniaczanej

5 łyżek dżemu truskawkowego albo marmolady o smaku truskawkowym

Beza:

150 g cukru

3 białka

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie spodu: będzie potrzebna tarta o średnicy ok. 24 cm. Wysmaruj ją masłem. Wymieszaj mąkę z cukrem i solą, a następnie dodaj pokrojone na kawałeczki masło i miksuj wszystko do momentu, w którym powstaną niewielkie okruszki ciasta. Potem dodaj żółtko i wodę. Miksuj całość dalej albo zagnieć ciasto ręką. Musi powstać gładka, jednolita masa. Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia posypanymi mąką. Wyłóż nim formę, a następnie odklej papier. Podziurkuj spód widelcem. Nagrzej piekarnik do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Do tego czasu ciasto powinno po raz kolejny chłodzić się w lodówce. Po schłodzeniu użyj folii aluminiowej do okrycia spodu i boków ciasta, a potem na spód wysyp np. fasolę, kawałki jabłek w celu obciążenia. Włóż ciasto do piekarnia i piecz przez 15 minut. Wyjmij obciążającą zawartość i zdejmij folię. Następnie piecz ciasto jeszcze przez 13 minut do momentu, w którym uzyska złocisty kolor.

Przygotowanie bezy: piekarnik rozgrzej do 180 stopni (tak jak w przypadku spodu – góra i dół bez termoobiegu). Białka ubij na sztywną pianę. Potem po łyżeczce dodawaj cukier cały czas miksując. Następnie ubijaj całość jeszcze przez ok. 2-3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.

Przygotowanie truskawek: umyte i osuszone truskawki pokrój na cząstki i wymieszaj z kisielem (proszkiem) lub z mąką ziemniaczaną.

Spód posmaruj dżemem lub marmoladą, na to połóż truskawki, a na koniec rozprowadź pianę z białek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Beza powinna być z wierzchu lekko zarumieniona. Tartę można pokroić dopiero po ochłodzeniu.

Źródło: http://www.kwestiasmaku.com

Tarta malinowa z białą czekoladą

Składniki:

Spód:

150 g mąki

125 g pokrojonego w kostkę masła

30 g cukru

1 łyżka wody (opcjonalnie)

Farsz:

200 ml śmietanki 36%

120 g białej czekolady

1 jajko

duża garść malin

Przygotowanie:

Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, posiekane masło i skrop łyżką wody (opcjonalnie). Zagnieć ciasto i na 30 minut włóż je do zamrażalnika. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Wyłóż ciastem formę i ponakłuwaj je widelcem. Włóż do piekarnika i piecz ok. 25 minut. Ciasto powinno uzyskać złocistą barwę. Kawałki białej czekolady rozpuść w rondelku i dodaj śmietankę. Mieszaj delikatnie do momentu, w którym składniki się połączą. Zdejmij garnek z ognia i poczekaj aż masa ostygnie. Potem roztrzep jajko i dodaj je do masy, stale przy tym mieszając.

Maliny rozłóż na spodzie ciasta i zalej przygotowaną wcześniej masą. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz ok. 15-18 minut. Kiedy tarta będzie upieczona możesz posypać ją cukrem pudrem. Wspaniale smakuje z gałką lodów śmietankowych.

Źródło: http://www.makecookingeasier.pl

____________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ