Sezon na truskawki!
Czerwiec niekiedy jest zwany miesiącem truskawek. Nic dziwnego, gdyż sprzedawcy kuszą nimi na każdym kroku. Te zdrowe i niskokaloryczne owoce mogą na posłużyć jako produkt główny w przygotowaniu deserów, napojów i sałatek. Zobacz co ciekawego możesz przyrządzić z truskawek!
Orzeźwiające smoothie
Ten szybki i pyszny drink może posłużyć jako deser lub drugie śniadanie. Jedyne co potrzebujesz to garść truskawek (mogą być mrożone), 1 banan oraz jogurt naturalny (180g). Wszystko wystarczy zmiksować w blenderze. Oczywiście możesz dorzucić kilka kostek lodu. Smoothie przelej do wysokiej szklanki. Aby napój był jeszcze bardziej orzeźwiający, trzymaj szklankę w zamrażalniku.
Lekki sernik
Masa:
- 2 galaretki truskawkowe
- 700 g truskawek
- 50 g cukru
- 400 g zmielonego twarogu
Spód:
- 125 g kruchych ciastek kakaowych
- 3 łyżki masła
Wierzch:
- 100 g zmielonego twarogu
- 2 łyżki cukru
- Starta skórka z 1 cytryny
- Truskawki
Przygotowanie:
- Masa truskawkowa: w garnku zagotować 800 ml wody, odstawić z ognia, wsypać galaretki, wymieszać, odczekać kilka minut, następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
- Do drugiego garnka włożyć 500 g pokrojonych na plasterki truskawek, dodać cukier i co chwilę mieszając gotować przez ok. 7 minut aż truskawki się rozpadną i pokryją gęstym syropem. Zmiksować je blenderem na mus, dodać do galaretki i wymieszać. Ostudzić.
- W międzyczasie można przygotować spód: ciasteczka dokładnie rozkruszyć w melakserze, razem z miękkim masłem. Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spód wyłożyć ciasteczka i uklepać. Wstawić do lodówki.
- Do zimnej galaretki dodać twaróg i wymieszać na jednolitą masą. Wstawić do lodówki w celu przyspieszenia tężenia. Do tężejącego musu dodać resztę 200 g truskawek pokrojonych w kosteczkę, wymieszać, wyłożyć na spód z ciasteczek. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- Wierzch: Resztę twarogu wymieszać z cukrem i rozprowadzić po powierzchni sernika. Posypać startą skórką cytrynową, udekorować świeżymi truskawkami.
Przepis pochodzi z bloga kwestiasmaku.com
Sałatka z rukolą i miętą
Do wykonania potrzebujemy 1 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżki miodu, 2 łyżek oliwy, 300 gramów rukoli, 50 gramów świeżej mięty (ewentualnie bazylii), 400 gramów świeżych truskawek przekrojonych na pół. Wszystkie sładniki mieszamy w misce, doprawiamy do smaku i dodajemy oliwy.
___________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszegosklepu internetowego.