Szparagi w roli głównej

To już ostatni moment by nacieszyć się smakiem szparagów. Warzywa te pojawiają się na targowiskach wraz z początkiem maja i znikają zaledwie po kilku tygodniach – na początku lipca. Szparagi są bardzo smaczne i mogą przyczynić się do powstania wielu wyśmienitych dań. Warto wykorzystać je do przygotowania romantycznej kolacji, gdyż są uznawane za wspaniały afrodyzjak. Zobacz propozycje na wykorzystanie ich w codziennym menu!

Fot:  life-in-the-lofthouse.com

Krem z białych szparagów i babeczki z kozim serem

Składniki krem:

– pół litra wywaru drobiowego,

– pęk białych szparagów,

– 150 ml śmietany kremówki,

­– 30 g masła,

– łyżka mąki,

– pieprz,

– sól,

– gałka muszkatołowa

Składniki babeczki:

– 2 jajka,

­– łyżka majonezu,

– 3 łyżki mąki,

– pół łyżeczki proszku do pieczenia,

– 2 łyżki startego żółtego sera,

– 200 g koziego twarożku,

– czerwony pieprz.

 

Sposób przygotowania:

1. Obierz szparagi ze skórki, pokrój na małe kawałki i ugotuj w wywarze drobiowym. Następnie zmiksuj gotowe szparagi z wywarem na gładką masę. Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę. Powstałą w ten sposób zasmażkę zagęść zupę, dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.

 

2. Oddziel żółtka od białek. Następnie ubij białka. W misce delikatnie wymieszaj majonez, starty żółty ser, żółtka oraz ubitą pianę z białek, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie przełóż do małych foremek i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150oC. Po wyjęciu udekoruj kozim serkiem i czerwonym pieprzem. Krem ze szparagów podawaj z pianą z ubitej na ciepło śmietanki. Smacznego!

Szparagi w cieście pietruszkowym z boczkiem

Składniki:

– 10 szparagów,

– ¾ szklanki mąki,

– jajko,

– pół szklanki mleka,

– pęczek pietruszki,

– sól,

– pieprz,

– cukier,

– 10 dkg wędzonego boczku

– masło klarowane.

 

Sposób przygotowania:

Pokrój pietruszkę, przełóż do wysokiego pojemnika. Następnie dodaj mleko, mąkę, sól, pieprz i jajko. Składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Włóż ciasto na 30 minut do lodówki.

Obierz szparagi i gotuj je w wodzie z dodatkiem cukru i soli aż nabiorą miękkości. Uważaj by się nie rozgotowały.

Wędzony boczek pokrój i podsmaż na patelni.

Wyjmij z lodówki pojemnik w którym jest ciasto i wylej na głęboki talerz. Zanurz w masie ugotowane szparagi. Rozgrzej na patelni masło. Podsmaż z każdej strony. Podawaj szparagi z boczkiem.

Migdałowa tarta ze szparagami

Składniki ciasto:

– 200 g mąki pszennej,

– 50 g migdałów,

– 2 żółtka,

– sól,

– 150 g masła,

– 2 łyżki wody.

Składniki farsz:

– 5 szparagów białych,

– 12 szparagów zielonych,

–100 g sera feta,

– 4 łyżki jogurtu greckiego,

– 2 ziemniaki,

– 2 jajka,

– 1/3 gałki muszkatołowej,

– sól,

– pieprz,

– 6 gałązek koperku,

– kilka pomidorków koktajlowych

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone ziemniaki, żółtka, sól, gałkę muszkatołową i tarte migdały. Następnie dodaj wodę i zagnieć ciasto. Ciasto zostawi w lodówce na godzinę.

Posmaruj masłem formę do tarty o średnicy 25 cm. Rozwałkuj ciasto i przełóż do formy. Nagrzej piekarnik do temperatury 190oC i piecz ciasto przez 20 min.

Zmiksuj jajka, ser feta oraz ugotowane ziemniaki. Przypraw masę gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj koperek.

Nadzienie jaja ser feta ziemniaki zmiksowane ugotowane

Do miski przekładam jogurt, dodaję jajka, pokruszony ser feta, zmiksowane ziemniaki, gałkę muszkatołową startą, sól, pieprz. Całość mieszam, i dodaje pokrojony koperek.

Na wystudzonym spodzie tarty ułóż ugotowane szparagi i wylej na nie wcześniej przyrządzoną masę. Włóż tartę ponownie do piekarnika nagrzanego na 180oC i wyjmij po 30 minutach. Gotowe!

źródło: gotujemy.pl

_______________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszegosklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ