Domowe lody

W ciepłe i słoneczne dni lody są najlepszym pomysłem na deser –orzeźwiające, słodkie a także sycące. Możesz wybierać spośród wielu smaków i sama stworzyć swoje ulubione lody. Miętowe z czekoladą, kokosowe, a może z nutą Nutelli? Zobacz nasze przepisy, sprawdź jak łatwo przygotujesz w domu przepyszny deser!

 Fot: noshingwiththenolands.com

Lody miętowe z czekoladą

Składniki:

– 300 ml śmietany kremówki,

– 500 g niesłodzonego mleka skondensowanego,

– 100 g cukru pudru,

– 3 łyżeczki ekstraktu z mięty (Herbapol),

– 150 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej w zależności od upodobań),

– zielony barwnik.

Sposób przygotowania:

Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej mleko skondensowane, cukier puder, zielony barwnik oraz ekstrakt z mięty. Powinniśmy otrzymać rzadką masę. Przelewamy ją do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Następnie pamiętajmy, by co godzinę wyjmować mieszankę i miksować ją. Należy zrobić to 4 razy, a po ostatnim miksowaniu dodać posiekaną na drobne kawałki czekoladę.

Lody kokosowe

Składniki:

– 300 ml śmietany kremówki,

– szklanka mleka,

– 400 ml mleka kokosowego,

– 6 żółtek,

– 165 g cukru pudru,

– 1 laska wanilii,

– 60 g wiórek kokosowych.

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę i mleko kokosowe. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i zeskrobujemy ziarenka do rondelka. Doprowadź miksturę do wrzenia.

W misce ucieramy żółtka z cukrem. Stopniowo wlewamy gorącą kremową masę i mieszamy bez przerwy.  

Powstałą mieszankę po raz drugi wlewamy do rondla, i gotując masę na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Do gęstej masy wsypujemy wiórki kokosowe. Następnie przelewamy mieszankę do miski, czekamy aż wystygnie, po czym przekładamy do pojemnika i zamrażamy.

Lody o smaku Nutelli

Składniki:

– pół litra śmietany kremówki,

– szklanka mleka,

– 2 łyżki mleka w proszku,

– 6 łyżek Nutelli.

Sposób przygotowania:

Ubijamy śmietanę na puszystą masę, a następnie dodajemy Nutellę. Mieszamy, doprowadzając do jednolitej konsystencji. Do mieszanki dosypujemy mleko w proszku, dolewamy mleko. Ponownie mieszamy całość i wlewamy do plastikowego pojemnika. Wkładamy masę do zamrażarki.

Źródła: cupcakefactory.pl, durszlak.pl, przeslijprzepis.pl

____________________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ