Paella – danie kuchni hiszpańskiej

Paella pochodzi z Walencji, ale na talerzu jest kolorowa jak cała Hiszpania. Walencja to żyzny region nad Morzem Śródziemnym, znany z uprawy ryżu i cytrusów. Podobno tamtejsi rolnicy w czasie popołudniowej sjesty rozpalali ogniska z drewna pomarańczowego, na którym gotowali ryż i warzywa, takie jak fasola, pomidory, papryka, w patelniach zwanych paelleras. Zdarzało się, że znajdowali w pobliskich sadach ślimaki, a nawet dzikie króliki. Tak powstała tradycyjna paella valenciana. Dziś to jednogarnkowe danie niepostrzeżenie wkradło się do menu na całym świecie, a przepisy uległy przeróżnym modyfikacjom. Każdą paellę podaj z ćwiartkami cytryny i kieliszkiem białego, wytrawnego wina. 


butterloveaffair.com

Paella valenciana

Składniki:

– około 300 g ryżu do paelli (ewentualnie można użyć basmati lub arborio),

– około 200 g mięsa z kurczaka (dowolne części),

– około 200 g mięsa z królika,

– 100 g zielonej fasolki szparagowej,

– ¾ szklanki fasoli białej,

– 2-3 pomidory drobno pokrojone w kostkę (można użyć pomidorów z puszki),

– kilka łyżek oliwy z oliwek,

– szafran (mała szczypta),

– przyprawy do smaku (sól, papryka mielona i rozmaryn),

– około 600-700 ml wody,

– około 100 g ślimaków.

Przygotowanie:

Do przygotowania paelli wybierz dużą, szeroką patelnię, na której rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek. Do rozgrzanego tłuszczu dodaj pokrojone w kostkę mięso. Posól je i smaż do zarumienienia, a następnie dołącz zieloną fasolkę pokrojoną w kostkę na środku patelni. Smaż ją do momentu, aż się zarumieni. Następnie podsmaż pomidory i zamieszaj danie. Teraz możesz dodać szczyptę papryki mielonej. Po minucie dodaj wodę, fasolę i ślimaki.

Nie zapomnij doprawić szafranem i rozmarynem (najlepsze będą świeże gałązki tego zioła). Od tego momentu gotuj przez około pół godziny. Po tym czasie, na osobnej suchej patelni podsmaż ryż i dołącz go do potrawy. Nie mieszaj.

Paella powinna pozostać na ogniu jeszcze przez około 15 minut. Uważaj, żeby nie przegotować ryżu! Po ugotowaniu odstaw danie na 10 minut pod przykryciem (najlepiej bawełnianą ścierką), żeby ryż bardziej przeszedł aromatem składników.

 

Paella z kurczakiem, chorizo i warzywami

Składniki:

– 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego,

– szczypta szafranu (kilkanaście nitek, około 0,2 g),

– 100 g kiełbaski chorizo,

– 400 g filetów z kurczaka,

– 2 ząbki czosnku,

– 1 łyżka oliwy,

– 1 czerwona papryka,

– 1 świeża kukurydza (lub mała puszka ok. 170 g, odsączona),

– 1 duży pomidor,

– 1/2 szklanki białego wina,

– 4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

– 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej (lub wędzonej),

– 1/3 łyżeczki mielonej papryki ostrej (lub pieprzu cayenne),

– 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy,

– 170 g ryżu do paelli lub arborio.

Przygotowanie:

Bulion zagotuj razem z szafranem. Filety oczyść z kostek i włókien, pokrój w kostkę. Chorizo i paprykę też w kostkę, ziarna kukurydzy odetnij od kolby. Czosnek zetrzyj na drobnej tarce. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Rozgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy min. 26 cm. Dodaj chorizo i chwilę je obsmaż aż wytopi się tłuszcz. Dodaj kurczaka i obsmaż go dokładnie z każdej strony (przez około 3 minuty). W połowie obsmażania dodaj czosnek.

Dodaj łyżkę oliwy, paprykę i kukurydzę i podsmaż przez około 2 minuty. Dodaj pomidora i smaż dalej przez około 3 minuty, co chwilę zamieszaj.

Wlej wino, wymieszaj i gotuj przez około 4 minuty na większym ogniu aż wino odparuje. Dodaj sos pomidorowy i przyprawy (paprykę i kurkumę), wymieszaj. Po chwili wsyp ryż i podsmaż przez kolejne 2 minuty. Wlej przecedzony gorący bulion, wymieszaj i zagotuj.

Następnie gotuj bez mieszania przez 12 minut, potem zmniejsz ogień do minimum, przykryj szczelnie patelnię folią aluminiową i gotuj kolejne 6 minut (przykrytą paellę możesz też na ten czas włożyć do rozgrzanego do 180˚C piekarnika). Odstaw z ognia i trzymaj pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Na koniec zdejmij folię. Możesz polać danie oliwą z natką pietruszki i czosnkiem.

Możesz przygotować paellę de verduras, wtedy zrezygnuj z kurczaka i chorizo.

 

Paella de marisco (z owocami morza)

Składniki: 

– 3 łyżki oliwy z oliwek, 

– 1 duży pomidor, obrany i starty na tarce,

 ­– 3 ząbki czosnku,

– 10 nitek szafranu,

 – 5 dużych całych krewetek z pancerzami i głową (do ozdoby),

 – 5 małży navajas,

 – 150 g kalmarów pociętych na paski,

 – 150 g krewetek królewskich (bez pancerzy i głów),

 – 500 g małży,

 – 400 g ryżu o okrągłych ziarnach (ewentualnie ryż do risotto),

 – 1 duża cebula,

 – 1/2 czerwonej papryki,

 – 2 łyżki mrożonego zielonego groszku,

 – 125 ml białego wytrawnego wina,

 – 850 ml wywaru rybnego lub warzywnego,

 – sól do smaku.

Przygotowanie:

Na patelni do paelli rozgrzej oliwę i obsmaż na niej krewetki w całości z pancerzami po minucie z każdej strony, po czym zdejmij je z patelni i zostaw do ozdoby. Podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę i roztarty czosnek, a następnie dodaj startego pomidora oraz pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę i zielony groszek. Kiedy pomidor zacznie się karmelizować dodaj ryż oraz szafran i całość jeszcze przesmaż, po czym dolej wywar rybny oraz białe wino, aby przykryły cały ryż. Gotuj paellę na średnim ogniu bez przykrycia i od momentu wlania wywaru nie mieszaj przez 10 minut. 

Po tym czasie dodaj kalmary i krewetki królewskie, delikatnie możesz przemieszać paellę, dodaj małże i krewetki w pancerzach podsmażone na początku. Patelnię przykryj folią aluminiową, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kolejne 7 minut. Odstaw paellę z ognia i pozostaw pod przykryciem na 3 minuty.


_______________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.


ZOSTAW ODPOWIEDŹ