Ciasteczka na Dzień Dziecka

Wkrótce Twój maluch będzie świętował swój dzień. Oprócz prezentów lub zabrania dziecka w niezwykłe miejsce, możesz upiec dla niego pyszne i zdrowe ciasteczka. Prezentujemy kilka ciekawych przepisów z myślą o tej okazji.

http://pixabay.com/plCiasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Składniki: (na 8 ciastek)

¾ szklanki mąki z kaszy orkiszowej (może też być z jaglanej czy gryczanej)

50 g masła orzechowego

3 łyżki kakao

2-3 łyżki mleka

1,5 łyżki syropu z agawy albo miodu

skórka starta z jednej pomarańczy

sok z ½ pomarańczy

Przygotowanie:

Mąkę z kaszy można przygotować samemu. Wystarczy zmielić kaszę w młynku (przystawce do robota kuchennego). Należy to zrobić bardzo dokładnie, potem przesiać przez sito, a na koniec to, co nam nim zostanie, zmielić jeszcze raz.

Do miski włóż masło orzechowe, wlej mleko, ekstrakt waniliowy i syrop z agawy, a następnie wymieszaj. Dodaj kakao i skórkę pomarańczową i ponownie zamieszaj całą zawartość. Potem połącz ją z mąką i sokiem z pomarańczy. Wymieszaj i zagnieć ciasto. Podziel je na porcje, uformuj na kształt kulek, a na koniec spłaszcz dłonią.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, połóż ciastka i dodatkowo spłaszcz je jeszcze widelcem. Piecz ok. 15 minut w 180 stopniach.

Źródło: http://www.mytaste.pl

Mini serniczki bananowe

Składniki: (4 porcje)

125 g chudego sera twarogowego

1 banan

1 łyżka

płaska łyżka mąki ziemniaczanej

5 sztuk suszonych daktyli

łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Wlej ją do silikonowych foremek na babeczki albo innych, tylko wyłóż je wcześniej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Kiedy ostygną (najlepiej w piekarniku żeby nie opadły) polej je wybraną przez siebie polewą.

Źródło: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com

Pełnoziarniste biscotti żurawinowo-orzechowe

Składniki: (na ok. 35 ciasteczek)

1 szklanka mąki graham (typ 1850)

1 szklanka jasnej mąki

2 jajka

5 łyżek cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ szklanki grubo posiekanych włoskich orzechów

½ szklanki suszonej żurawiny

½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Jajka zmiksuj z cukrem oraz cukrem waniliowym aż do momentu uzyskania puszystej piany. Dodaj do powstałej masy pozostałe składniki, wymieszaj i zagnieć ciasto. Ciasto uformuj na kształt dwóch podłużnych wałków. Ułóż je na blaszce (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia). Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmij z piekarnika, a kiedy ciasto ostygnie pokrój je na paski o grubości 1 cm. Potem ciasteczka jeszcze raz ułóż na blaszce i piecz dodatkowe 10 minut. W trakcie dobrze jest je przełożyć na drugą stronę. Gotowe!

Źródło: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com

__________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ