Ciasteczka na Dzień Dziecka
Wkrótce Twój maluch będzie świętował swój dzień. Oprócz prezentów lub zabrania dziecka w niezwykłe miejsce, możesz upiec dla niego pyszne i zdrowe ciasteczka. Prezentujemy kilka ciekawych przepisów z myślą o tej okazji.
Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
Składniki: (na 8 ciastek)
¾ szklanki mąki z kaszy orkiszowej (może też być z jaglanej czy gryczanej)
50 g masła orzechowego
3 łyżki kakao
2-3 łyżki mleka
1,5 łyżki syropu z agawy albo miodu
skórka starta z jednej pomarańczy
sok z ½ pomarańczy
Przygotowanie:
Mąkę z kaszy można przygotować samemu. Wystarczy zmielić kaszę w młynku (przystawce do robota kuchennego). Należy to zrobić bardzo dokładnie, potem przesiać przez sito, a na koniec to, co nam nim zostanie, zmielić jeszcze raz.
Do miski włóż masło orzechowe, wlej mleko, ekstrakt waniliowy i syrop z agawy, a następnie wymieszaj. Dodaj kakao i skórkę pomarańczową i ponownie zamieszaj całą zawartość. Potem połącz ją z mąką i sokiem z pomarańczy. Wymieszaj i zagnieć ciasto. Podziel je na porcje, uformuj na kształt kulek, a na koniec spłaszcz dłonią.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, połóż ciastka i dodatkowo spłaszcz je jeszcze widelcem. Piecz ok. 15 minut w 180 stopniach.
Źródło: http://www.mytaste.pl
Mini serniczki bananowe
Składniki: (4 porcje)
125 g chudego sera twarogowego
1 banan
1 łyżka
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
5 sztuk suszonych daktyli
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Wlej ją do silikonowych foremek na babeczki albo innych, tylko wyłóż je wcześniej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Kiedy ostygną (najlepiej w piekarniku żeby nie opadły) polej je wybraną przez siebie polewą.
Źródło: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com
Pełnoziarniste biscotti żurawinowo-orzechowe
Składniki: (na ok. 35 ciasteczek)
1 szklanka mąki graham (typ 1850)
1 szklanka jasnej mąki
2 jajka
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki grubo posiekanych włoskich orzechów
½ szklanki suszonej żurawiny
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Jajka zmiksuj z cukrem oraz cukrem waniliowym aż do momentu uzyskania puszystej piany. Dodaj do powstałej masy pozostałe składniki, wymieszaj i zagnieć ciasto. Ciasto uformuj na kształt dwóch podłużnych wałków. Ułóż je na blaszce (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia). Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmij z piekarnika, a kiedy ciasto ostygnie pokrój je na paski o grubości 1 cm. Potem ciasteczka jeszcze raz ułóż na blaszce i piecz dodatkowe 10 minut. W trakcie dobrze jest je przełożyć na drugą stronę. Gotowe!
Źródło: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com
__________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.