Dania z bakłażana
Bakłażan, zwany także psianką podłużną, gruszką miłosną, oberżyną oraz jajkiem krzewiastym jest niskokaloryczny i w 90% składa się z wody. Zawiera tylko 2% cukrów, a jego zjedzenie powoduje, że dostarczamy naszemu organizmowi błonnik, potas, magnez oraz wapń. Chociażby dlatego warto przygotowywać z niego potrawy. Oto nasze propozycje.
Zapiekany bakłażan z mięsem, kaszą i jogurtem greckim
Składniki: (4 porcje)
Bakłażany
3 bakłażany
sól
pieprz
2 łyżki oliwy extra vergine
Farsz
50 g kaszy gryczanej
2 łyżki oliwy
2 łyżki oliwy extra vergine
1 ząbek czosnku
1 cebula
400 g pomidorów z puszki
300 g mielonego mięsa dobrej jakości
¼ szklanki wina + dodatkowo cztery łyżki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
½ łyżki cukru
Sos jogurtowy:
100 g jogurtu greckiego
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
70 g sera feta
Zmielony kmin rzymski (według uznania)
Przyprawy:
sól
pieprz
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki chili
1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Bakłażany:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Bakłażany przetnij wzdłuż na pół, sam miąższ ponacinaj delikatnie w kratkę, a następnie natrzyj solą pieprzem oraz oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut.
Farsz:
Na patelni rozlej 2 łyżki oliwy, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją (ok. 7 minut). Na koniec dodaj posiekany ząbek czosnku. Następnie przełóż na patelnię mięso, smaż je przez 5 minut, bez przerwy mieszając. Potem wlej ¼ wina i odparuj (2-3 minuty). Potem dodaj pomidory, dopraw całość solą, pieprzem i zagotuj. Na koniec wymieszaj całość z koncentratem pomidorowym i cukrem. Gotuj 10 minut.
Bakłażany wyjmij z piekarnika, łyżeczką wybierz z nich miąższ i dodaj go do gotującego się farszu. Dopraw tymiankiem, oregano, cynamonem, chili i natką pietruszki. Całość smaż przez ok. 5 minut, dodaj ugotowaną kaszę gryczaną i smaż jeszcze przez 2 minuty.
Sos jogurtowy:
Roztrzep jajko, dodaj jogurt połączony z musztardą, a na koniec pokruszoną fetę. Wymieszaj.
Bakłażany wysmaruj od spodu oliwą, przełóż na blaszkę. Farsz przełóż na bakłażany, skrop je winem, polej masą i ewentualnie posyp kminkiem rzymskim. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.
Źródło: http://www.kwestiasmaku.com
Roladki z kurczaka zapiekane w plastrach z bakłażana
Składniki:
Roladki:
1 pojedynczy filet z kurczaka (200 g)
6 plasterków sera
1 bakłażan
kilka pomidorków koktajlowych
po pół łyżeczki suszonego tymianku, oregano oraz estragonu
kawałek papryczki chili
1 ząbek czosnku
250 ml sosu pomidorowego
szczypiorek
2 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
oliwa extra vergine
Sos pomidorowy:
300 g przecieru pomidorowego
1 pomidor
½ ząbka czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
Przygotowanie:
Sos pomidorowy:
Wlej przecier do rondelka, dodaj obranego i pokrojonego pomidora, posyp solą, pieprzem, suszonym oregano oraz startym czosnkiem. Gotuj przez kilka minut, a na koniec zmiksuj za pomocą blendera.
Roladki:
Filet z kurczaka pokrój na 6 pasków. Posyp solą, pieprzem, połową suszonych ziół, połową startego czosnku oraz chili, następnie obtocz w łyżce oliwy. Bakłażan pokrój na cienkie plasterki. Dopraw w ten sam sposób co kurczaka. Przełóż do piekarnika. Piecz 3-5 minut w 180 stopniach. Przygotowane wcześniej paski kurczaka owiń w plasterek sera, a potem w plasterek bakłażana i zawiąż szczypiorkiem. Podgrzej sos pomidorowy, wlej do naczynia żaroodpornego, przełóż roladki i połówki pomidorków koktajlowych. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Po upieczeniu posyp startym parmezanem.
Źródło: http://www.kwestiasmaku.com
Smażony bakłażan z pastą miso
Składniki:
2 duże bakłażany
90 ml oleju sezamowego
45 ml białego wina
45 ml sake
45 ml sosu sojowego
3 łyżki pasty miso
3 łyżki cukry
1-2 ostre papryczki
Przygotowanie:
Bakłażany pokrój na plasterki o grubości ok. 1 cm. Posyp je solą i odstaw. Jak już puszczą sok, osusz je papierowym ręcznikiem, a następnie każdy plasterek przekrój na 4 równe cząstki. Aby przygotować sos, wymieszaj sake, sos sojowy, wino i cukier. Pastę miso rozpuść w wodzie (niewielka ilość). Na patelnię wlej olej sezamowy, dodaj papryczki (wcześniej oczyść je z nasion) i podsmaż. Następnie dodaj bakłażana (smaż ok. 7 minut). Potem polej przygotowanym wcześniej sosem i pastą miso. Smaż całość jeszcze przez ok. 2 minuty.
Źródło: http://ugotuj.to
______________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.