Dania z bakłażana

Bakłażan, zwany także psianką podłużną, gruszką miłosną, oberżyną oraz jajkiem krzewiastym jest niskokaloryczny i w 90% składa się z wody. Zawiera tylko 2% cukrów, a jego zjedzenie powoduje, że dostarczamy naszemu organizmowi błonnik, potas, magnez oraz wapń. Chociażby dlatego warto przygotowywać z niego potrawy. Oto nasze propozycje.

theitaliandishblog.comZapiekany bakłażan z mięsem, kaszą i jogurtem greckim

Składniki: (4 porcje)

Bakłażany

3 bakłażany

sól

pieprz

2 łyżki oliwy extra vergine

Farsz

50 g kaszy gryczanej

2 łyżki oliwy

2 łyżki oliwy extra vergine

1 ząbek czosnku

1 cebula

400 g pomidorów z puszki

300 g mielonego mięsa dobrej jakości

¼ szklanki wina + dodatkowo cztery łyżki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

½ łyżki cukru

Sos jogurtowy:

100 g jogurtu greckiego

1 jajko

1 łyżeczka musztardy

70 g sera feta

Zmielony kmin rzymski (według uznania)

Przyprawy:

sól

pieprz

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka oregano

1/3 łyżeczki cynamonu

1/3 łyżeczki chili

1 łyżka natki pietruszki

Przygotowanie:

Bakłażany:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Bakłażany przetnij wzdłuż na pół, sam miąższ ponacinaj delikatnie w kratkę, a następnie natrzyj solą pieprzem oraz oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut.

Farsz:

Na patelni rozlej 2 łyżki oliwy, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją (ok. 7 minut). Na koniec dodaj posiekany ząbek czosnku. Następnie przełóż na patelnię mięso, smaż je przez 5 minut, bez przerwy mieszając. Potem wlej ¼ wina i odparuj (2-3 minuty). Potem dodaj pomidory, dopraw całość solą, pieprzem i zagotuj. Na koniec wymieszaj całość z koncentratem pomidorowym i cukrem. Gotuj 10 minut.

Bakłażany wyjmij z piekarnika, łyżeczką wybierz z nich miąższ i dodaj go do gotującego się farszu. Dopraw tymiankiem, oregano, cynamonem, chili i natką pietruszki. Całość smaż przez ok. 5 minut, dodaj ugotowaną kaszę gryczaną i smaż jeszcze przez 2 minuty.

Sos jogurtowy:

Roztrzep jajko, dodaj jogurt połączony z musztardą, a na koniec pokruszoną fetę. Wymieszaj.

Bakłażany wysmaruj od spodu oliwą, przełóż na blaszkę. Farsz przełóż na bakłażany, skrop je winem, polej masą i ewentualnie posyp kminkiem rzymskim. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.

Źródło: http://www.kwestiasmaku.com

Roladki z kurczaka zapiekane w plastrach z bakłażana

Składniki:

Roladki:

1 pojedynczy filet z kurczaka (200 g)

6 plasterków sera

1 bakłażan

kilka pomidorków koktajlowych

po pół łyżeczki suszonego tymianku, oregano oraz estragonu

kawałek papryczki chili

1 ząbek czosnku

250 ml sosu pomidorowego

szczypiorek

2 łyżki startego parmezanu

sól

pieprz

oliwa extra vergine

Sos pomidorowy:

300 g przecieru pomidorowego

1 pomidor

½ ząbka czosnku

1 łyżeczka suszonego oregano

sól

pieprz

Przygotowanie:

Sos pomidorowy:

Wlej przecier do rondelka, dodaj obranego i pokrojonego pomidora, posyp solą, pieprzem, suszonym oregano oraz startym czosnkiem. Gotuj przez kilka minut, a na koniec zmiksuj za pomocą blendera.

Roladki:

Filet z kurczaka pokrój na 6 pasków. Posyp solą, pieprzem, połową suszonych ziół, połową startego czosnku oraz chili, następnie obtocz w łyżce oliwy. Bakłażan pokrój na cienkie plasterki. Dopraw w ten sam sposób co kurczaka. Przełóż do piekarnika. Piecz 3-5 minut w 180 stopniach. Przygotowane wcześniej paski kurczaka owiń w plasterek sera, a potem w plasterek bakłażana i zawiąż szczypiorkiem. Podgrzej sos pomidorowy, wlej do naczynia żaroodpornego, przełóż roladki i połówki pomidorków koktajlowych. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Po upieczeniu posyp startym parmezanem.

Źródło: http://www.kwestiasmaku.com

Smażony bakłażan z pastą miso

Składniki:

2 duże bakłażany

90 ml oleju sezamowego

45 ml białego wina

45 ml sake

45 ml sosu sojowego

3 łyżki pasty miso

3 łyżki cukry

1-2 ostre papryczki

Przygotowanie:

Bakłażany pokrój na plasterki o grubości ok. 1 cm. Posyp je solą i odstaw. Jak już puszczą sok, osusz je papierowym ręcznikiem, a następnie każdy plasterek przekrój na 4 równe cząstki. Aby przygotować sos, wymieszaj sake, sos sojowy, wino i cukier. Pastę miso rozpuść w wodzie (niewielka ilość). Na patelnię wlej olej sezamowy, dodaj papryczki (wcześniej oczyść je z nasion) i podsmaż. Następnie dodaj bakłażana (smaż ok. 7 minut). Potem polej przygotowanym wcześniej sosem i pastą miso. Smaż całość jeszcze przez ok. 2 minuty.

Źródło: http://ugotuj.to

http://www.poradnikzdrowie.pl

______________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.


 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ