Kuchnia

Kuchnia

Papryka niejedno ma imię…

Każdy z nas zna popularną czerwoną paprykę. Często używamy jej w sałatkach lub jako dodatek do kanapek czy obiadu. Decydujemy się również na jej odpowiedniki w innych kolorach – paprykę zieloną i żółtą. Co odważniejsi sięgają po chilli, ale niestety…

Kuchnia

Jagody goji źródłem zdrowia

Wiele mówi się o niemalże „cudownych” właściwościach jagód goji. Ponoć to jedne z najzdrowszych owoców świata, dzięki, którym zachowamy młodość i urodę. Jakie zatem są ich właściwości?

Kuchnia

Jedzenie wspomagające pracę mózgu

Aby praca mózgu była najbardziej efektywna, a szare komórki włączyły się całkowicie do ciężkiej pracy, konieczna jest odpowiednia dieta. Często w sytuacjach wymagających koncentracji, decydujemy się na napoje energetyzujące czy batoniki, które nie są odpowiednim źródłem zdrowia i przynoszą kiepskie…

Kuchnia

Olej nie tylko słonecznikowy

Tłuszcze roślinne są nieodzownym elementem każdej kuchni. Służą do smażenia, dodają smaku sałatkowym dressingom, wchodzą w skład marynat. Najpopularniejszym olejem w Polsce pozostaje olej słonecznikowy – znajduje on zastosowanie w niemal każdym gospodarstwie domowym. Innym popularnym tłuszczem roślinnym jest oliwa z oliwek, ceniona za swoje właściwości zdrowotne. Jednak…

Kuchnia

Chleb (nie)powszedni

Chleb jest podstawowym produktem żywieniowym ludzi na całym świecie. W formie przypominającej dzisiejsze spody do pizzy znany był już w starożytności. Podstawowe składniki chleba to woda oraz mąka zbożowa. Do wypieku większości chlebów dodaje się również drożdże. Wbrew pozorom, już taka mała ilość składników może dać…

Kuchnia

Makaroniki – zrób je sam!

Makaroniki to pyszne, słodkie ciasteczka wywodzące się z Włoch i Francji. Początkowo stanowiły pokarm biedaków, by dotrzeć w końcu na stoły najzamożniejszych władców i monarchów. Mimo wysokich wartości odżywczych i świetnego smaku, w Polsce nadal nie cieszą się zbyt dużą…

Kuchnia

Przepisy na wiosenne sałatki

Wiosna za pasem. Czas na zrzucenie zimowej odzieży, generalne porządki i zmianę przyzwyczajeń żywieniowych. Już wkrótce sklepy zaleje fala sezonowych owoców i warzyw, które możemy wykorzystać w bardzo smaczny sposób. Przedstawiamy Wam cztery sprawdzone przepisy na wiosenne sałatki.

Kuchnia

Czym zastąpić słodycze?

Każdy z nas lubi czasem oddać się chwili zapomnienia i zjeść  tabliczkę czekolady lub kremowy deser, który zdaje się nawoływać nas zza cukiernianej szyby. Niestety, to co słodkie i kuszące, nie pomoże w żaden sposób w osiągnięciu szczupłej sylwetki. Istnieją…

Kuchnia

Omega-3 – zdrowe kwasy tłuszczowe

Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z istnienia kwasów omega-3, niestety już znacznie mniejsza część ma świadomość ich zalet. Czas uzupełnić tę brakującą wiedzę, gdyż są to składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów.

Kuchnia

Domowe pączki według dziadka Henryka

  Jest taki dzień w roku, kiedy możemy pozwolić sobie na słodkie szaleństwo, bez wyrzutów sumienia. Tego dnia zapominamy o wszelkich dietach i kaloriach! To właśnie Tłusty Czwartek, święto wszystkich łasuchów. Już jutro będziemy mogli obficie zajadać się pączkami, faworkami…