Omlety na różne sposoby

omlet obrazlife4styleOmlety to pulchne placki, które zrobione są z ubitych jaj i smażone na tłuszczu. Są dobrze tolerowane nawet przez wrażliwe żołądki, ponieważ jest to potrawa lekkostrawna. Do urozmaicenia smaku i sposobu ich przyrządzania przyczynili się Francuzi, w Polsce stały się sławne za sprawą Marysieńki Sobieskiej, która dzięki podróżom po świecie poznawała rozmaite przysmaki kulinarne.

 

Fani omletów mogą przyrządzić je na trzy sposoby:

Francuskie – do usmażonej już masy jajecznej, wkładamy gorące dodatki i podajemy w postaci złożonego omletu. Hiszpańskie – dodatki dodajemy na etapie ubijania masy jajecznej. Angielskie – żółtka i białka ubijamy  oddzielnie, następnie po częściowym usmażeniu omlet wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Omlety są świetnym pomysłem na śniadania, obiady i kolację. Poniżej przedstawimy kilka propozycji na te pyszne placki.

Omlet z pieczarkami

Składniki na 2 omlety:

4 jajka

2 łyżki masła

sól

kilka pieczarek

oliwa z oliwek

ser żółty

Wykonanie: Całe jaja wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli oraz pieprz, a następnie ubijamy delikatnie trzepaczką. Pieczarki kroimy na pół i smażymy na oliwie z oliwek. Masło rozgrzewamy na patelni w średniej temperaturze. Wlewamy masę jajeczną. Podważamy masę co kilka sekund, by szybciej się ścięła. Po utworzeniu się sztywnej warstwy składamy omlet na pół.

Omlet ze szpinakiem i kaszą gryczaną

Składniki: 

2 jajka

5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej

garść listków młodego szpinaku

3 dag sera camembert

1 łyżeczka masła

sól i pieprz

Wykonanie: Jajka ubijamy 2-3 minuty. Dodajemy kaszę i dokładnie mieszamy. Na  patelni do naleśników rozgrzewamy masło, wlewamy masę gryczano- jajeczną, doprawiamy solą i pieprzem. Mniej więcej po 30 sekundach układamy listki szpinaku i cienkie plasterki sera. Smażymy pod przykryciem do czasu aż jajka się zetną.

Omlet z łososiem

Składniki:

3 jajka

sól, pieprz

50 g wędzonego łososia

koperek

cytryna

masło

Wykonanie: Zaczynamy od rozbełtania jajek. Następnie do miseczki z rozbitymi 3 jajkami dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu. Na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką masła wlewamy masę jajeczną. Czekamy, aż omlet lekko się zetnie, a następnie przechylając patelnię w boki pozwalamy nieściętej masie wlewać się w boczne szczeliny. Omlet posypujemy kawałkami wędzonego łososia oraz posiekanym koperkiem. Podajemy z ćwiartkami cytryny.

Omlet jest także doskonałym pomysłem na desery:

Omlet biszkoptowy

Składniki:

2  jajka

szczypta soli

2 łyżki mąki pszennej

kawałeczek masła

Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać wymieszane żółtka, cały czas ubijając (przez około pół minuty). Stopniowo dodawać mąkę. Nagrzewać patelnię na średnim ogniu przez około pół minuty. Na widelec nadziać kawałek masła i szybko posmarować nim dno i boki patelni. Resztę masła zabrać, patelnia ma być jedynie natłuszczona. Wyłożyć ubitą masę i smażyć omlet (bez przykrycia) przez około 3-4 minuty. Wówczas przełożyć omlet na drugą stronę, smażyć przez około 2 minuty.

Omlet na słodko

Składniki:

2 jajka

2 łyżki mąki

2 łyżki cukru

2 łyżki mleka

szczypta soli

masło do smażenia

Wykonanie: Ubij białka z jajek ze szczyptą soli. Delikatnie mieszając dodaj mąkę, cukier, żółtka i mleko. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wlej masę jajeczną. Smaż przez parę minut (ok. 2-3) aż spód się zetnie. Przewróć na drugą stronę i znowu podsmaż.

Omlet otrębowy z owocami

Składniki:

4 jajka

60 gramów otrębów pszennych

5 tabletek słodzika stevii

2 jabłka

banan

ćwiartka arbuza

Wykonanie: Otręby zalać wrzątkiem, odstawić do wchłonięcia wody. Białka ubijamy na pianę. Żółtka mieszamy ze słodzikiem. Wszystko dodajemy do białek i smażymy na patelni (powstałą masę dzieląc na pół, najpierw jeden omlet, a po 10 minutach drugi). Podajemy go owocami np. borówkami, pokrojonym w plasterki bananem i rozdrobnionym arbuzem. Możemy dodać inne dodatki takie jak: bita śmietana, cukier puder, syrop klonowy, nutella itp.

Karolina Bełkot

ZOSTAW ODPOWIEDŹ