Szparagi – przysmak królów
Szparagi pojawiają się coraz częściej na polskich targach pełnych wiosennych warzyw i owoców. Należą do rodziny liliowatych, tak jak cebula, por i czosnek. Oprócz tego, że są lekkostrawnym przysmakiem, zawierają też mnóstwo witamin i minerałów.
Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią, odchudzają i są afrodyzjakiem. Szaragi pochodzą z obszarów śródziemnomorskich i Azji Mniejszej. W XVI wieku zyskały popularność we Francji i Anglii. Warzywa te nazywane są jedzeniem królów, ponieważ były przysmakiem króla Ludwika XIV.
Co tkwi w szparagach?
Są idealnym składnikiem każdej diety, ponieważ na 100 gramów zawierają jedynie 18 kalorii! Ponadto dostarczają nam mnóstwa witamin i minerałów. Jakich?
Kwas foliowy – zalecany kobietom planującym ciążę, pomaga bowiem w jej utrzymaniu. Poza tym spowalnia proces starzenia i wspomaga pracę układu krążenia.
Witaminy A, E, C i beta-karoten – skarbnica urody. Witaminy te poprawiają między innymi kondycję i wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Beta-karoten chroni skórę przed promieniami UV i utrwala opaleniznę.
Asparagina – odpowiada za prawidłowe nawodnienie naszego organizmu oraz wspomaga pracę nerek.
Wapń, fosfor, potas – mają ogromny wpływ na stan naszych kości i zębów.
Glutation – wspomaga układ odpornościowy, zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych oraz wspomaga wątrobę w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Błonnik – odpowiada za prawidłową perystaltykę jelit.
Szparagi pomagają również w leczeniu reumatyzmu i łagodzą bóle przedmiesiączkowe!
Jak przygotować szparagi?
Najlepiej smakują ugotowane w wodzie albo na parze. Są wtedy chrupiące i soczyste. Można dodać do nich odrobinę oliwy z oliwek lub soku z cytryny. W takiej postaci działają jak afrodyzjak. Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Smacznie i zdrowo!
Karolina Bełkot