Jak upiec idealne muffiny?

muffiny do lidu gotMuffiny to mięciutkie, lekkie babeczki, szczególnie popularne w Wielkiej Brytanii. Pieczone są w specjalnych formach z najróżniejszymi dodatkami, owocami, orzechami i czekoladą. Jak  zrobić idealne babeczki? Wystarczą trzy kroki: dobry przepis, skompletowanie składników i parę ruchów łyżką. Poniżej prezentujemy przepisy na muffiny w trzech najpopularniejszych smakach.


Muffiny czekoladowo – kawowe

Składniki :

  • 12,5 dag miękkiego masłamuffin czekoladowy do tekstu 3
  • 12,5 dag brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 12,5 dag mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (miałkiej)
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 1 łyżka mleka

Polewa:

  • 10 dag czekolady deserowej
  • 1,7 dag masła
  • 2/3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • biała czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Miękkie masło i cukier utrzeć (zmiksować mikserem na najwyższych obrotach) do białości. Dodać jajka i zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i kawę. Całość wymieszać łyżką, a potem zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do masy i wymieszać. Na koniec dodać mleko i ponownie zmiksować. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wyłożyć łyżeczką ciasto. Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika). Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Polewa:

Czekoladę połamać na kawałki, dodać masło oraz kawę. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej, na koniec wymieszać. Wystudzone babeczki polać polewą czekoladowo – kawową i udekorować białą czekoladą.

Muffiny z jagodami


Składniki:

  • 300 g mąki pszennejmuffin jagodowy tekst 2
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g miałkiego brązowego cukru
  • 150 g świeżych lub mrożonych jagód
  • 1 roztrzepane jajko
  • 180 ml maślanki
  • 125 ml oleju

 

Przygotowanie:

W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, maślankę, olej. Połaczyć zawartość obu naczyń i dodać jagody. Wymieszać szybko i niedokładnie, tylko do połączenia się. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Porozdzielać ciasto. Piec około 25 – 30 minut w temperaturze 190ºC. Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągać z formy.

Muffiny z malinami i białą czekoladą

Składniki:

  • 350g mąki
  • 125g cukru
  • 1 łyzeczka proszku do pieczeniamuffin malinowy do takstu
  • Szczypta soli
  • 125g masła, roztopionego i schłodzonego do temperatury pokojowej
  • 2 jajka
  • 225ml mleka (2% tłuszczu)
  • 200g świeżych malin
  • 100g białej czekolady

Przygotowanie:

Na początku należy rozgrzać piekarnik do 200 st C. Wyłożyć formę do muffinek 12 papierowymi foremkami. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. W osobnej misce, rozmieszać jajka i mleko. Dodać roztopione masło. Wlać masło, jajka i mleko do mąki. Zamieszać wszystko niezbyt dokładnie. Powinny zostać grudki. Dodać połowę malin. Pokroić białą czekoladę na kawałki i dodać do masy. Rozłożyć masę pomiędzy 12 foremek. Na wierzch ułóżyć pozostałe maliny. Piec przez 15-20 minut na złoty kolor.

Smacznego!

Źródła: ciasta.net, gotowanie.onet.pl, mojewypieki.com, happyblueberry.pl.

Beata Mironow

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ