Jak upiec idealne muffiny?
Muffiny to mięciutkie, lekkie babeczki, szczególnie popularne w Wielkiej Brytanii. Pieczone są w specjalnych formach z najróżniejszymi dodatkami, owocami, orzechami i czekoladą. Jak zrobić idealne babeczki? Wystarczą trzy kroki: dobry przepis, skompletowanie składników i parę ruchów łyżką. Poniżej prezentujemy przepisy na muffiny w trzech najpopularniejszych smakach.
Muffiny czekoladowo – kawowe
Składniki :
- 12,5 dag miękkiego masła
- 12,5 dag brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 12,5 dag mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (miałkiej)
- 5 dag czekolady deserowej
- 1 łyżka mleka
Polewa:
- 10 dag czekolady deserowej
- 1,7 dag masła
- 2/3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- biała czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Miękkie masło i cukier utrzeć (zmiksować mikserem na najwyższych obrotach) do białości. Dodać jajka i zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i kawę. Całość wymieszać łyżką, a potem zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do masy i wymieszać. Na koniec dodać mleko i ponownie zmiksować. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wyłożyć łyżeczką ciasto. Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika). Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Polewa:
Czekoladę połamać na kawałki, dodać masło oraz kawę. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej, na koniec wymieszać. Wystudzone babeczki polać polewą czekoladowo – kawową i udekorować białą czekoladą.
Muffiny z jagodami
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g miałkiego brązowego cukru
- 150 g świeżych lub mrożonych jagód
- 1 roztrzepane jajko
- 180 ml maślanki
- 125 ml oleju
Przygotowanie:
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, maślankę, olej. Połaczyć zawartość obu naczyń i dodać jagody. Wymieszać szybko i niedokładnie, tylko do połączenia się. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Porozdzielać ciasto. Piec około 25 – 30 minut w temperaturze 190ºC. Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągać z formy.
Muffiny z malinami i białą czekoladą
Składniki:
- 350g mąki
- 125g cukru
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 125g masła, roztopionego i schłodzonego do temperatury pokojowej
- 2 jajka
- 225ml mleka (2% tłuszczu)
- 200g świeżych malin
- 100g białej czekolady
Przygotowanie:
Na początku należy rozgrzać piekarnik do 200 st C. Wyłożyć formę do muffinek 12 papierowymi foremkami. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. W osobnej misce, rozmieszać jajka i mleko. Dodać roztopione masło. Wlać masło, jajka i mleko do mąki. Zamieszać wszystko niezbyt dokładnie. Powinny zostać grudki. Dodać połowę malin. Pokroić białą czekoladę na kawałki i dodać do masy. Rozłożyć masę pomiędzy 12 foremek. Na wierzch ułóżyć pozostałe maliny. Piec przez 15-20 minut na złoty kolor.
Smacznego!
Źródła: ciasta.net, gotowanie.onet.pl, mojewypieki.com, happyblueberry.pl.
Beata Mironow