Truskawkowy zawrót głowy

Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Na straganach, w sklepach czy w najbardziej ruchliwych częściach miast można zauważyć łubianki pełne tych słodkich owoców. Dawniej jadać mogli je nieliczni.  Ich spożywanie było przejawem luksusu. Teraz każdy może się nimi rozkoszować do woli – a smakują przepysznie, pod różnymi postaciami. Oto kilka przepisów z truskawką w roli głównej.

Źródło: spontaneoustomato.files.wordpress.com

Balsamiczna sałatka z truskawkami i serem kozim

Składniki (1 porcja) :

  • garść poszarpanej sałaty (lub mieszanki sałat),
  • 8 dojrzałych truskawek, pokrojonych na połówki,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 5 łyżek octu balsamicznego,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • około 50 g sera koziego tzw. „rolady koziej”,
  • łyżki drobno startego parmezanu.

Sposób przygotowania:

Sałatę położyć na talerzu, dodać truskawki rozgniecione wcześniej widelcem. Następnie  posypać cukrem i polać octem balsamicznym. Zawartość talerza posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i delikatnie wymieszać. Całość posypać pokruszonym kozim serem oraz tartym parmezanem.

Źródło: kwestiasmaku.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ