Moda na wegańskie burgery

wegeburgerlife4styleModa na wegeburgery rośnie w siłę. Weganizm przestaje być luksusem, na który tylko nie liczni sobie pozwalają. Wielu ludzi częściej i z większą chęcią sięga po zdrowsze zamienniki popularnych hamburgerów.

W stolicy naszego kraju oraz w innych dużych miastach w ostatnich latach powstało dużo wegańsko-wegetariańskich knajp i ciągle pojawiają się nowe. Chodzą do nich nie tylko zwolennicy takiego sposobu życia i odżywiania, ale również ciekawi mięsożercy. Jedną z najbardziej popularnych jest wegański bar Krowarzywa w samym centrum Warszawy przy ulicy Hożej. Otwarty zaledwie rok temu zyskuje coraz więcej nowych klientów w różnym wieku. Niedrogie potrawy sprawiają, że do lokalu zagląda coraz więcej gości. Moda na hamburgery panuje w Warszawie od paru lat. Chociaż menu przypomina trochę ofertę McDonalds’a, miejsca tego typu nie są kojarzone z typowym fast foodem. Celem właścicieli było menu, w którym nie pojawią się żadne mięsne produkty.

Jeśli masz ochotę zrobić takie burgery sam to w Internecie, na różnych blogach i stronach jest mnóstwo przepisów. Każdy znajdzie coś dla siebie. Podstawowe składniki wegańskich burgerów to rośliny strączkowe – są one źródłem bardzo cennego białka, kasze, ryż lub płatki zbożowe. Ważne są również dodatki, które podkręcą ich smak. Może to być cebula albo czosnek. Często używanym składnikiem są również prażone pestki słonecznika, dyni oraz sezam, ponieważ idealnie nadają się na panierkę. Spośród kasz najczęściej stosowana jest jaglana, a jako zamiennik jajka można użyć zmielonego siemienia lnianego.

Nie każda moda musi być zła! Czasami  tłuste, mięsne potrawy łatwo zastąpić równie smacznymi, ale zdrowszymi produktami. Wystarczy „pogrzebać” trochę w Internecie, który jest pełen różnych przepisów. Smacznego!

Sylwia Derlatka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ