Czekoladowe ciasto z orzechami nerkowca

ciasto life4styleOrzechy nerkowca to niezwykle zdrowa i bogata w liczne kwasy tłuszczowe przekąska. Ich spożywanie wspomaga układ kostny, wzmacnia zęby, włosy i paznokcie oraz zapobiega miażdżycy. Dzięki delikatnemu smakowi, nerkowce mają wielu zwolenników. Jeszcze więcej fanów ma czekolada. Z połączenia tych dwóch smakołyków może powstać pyszny deser. Nasza propozycja to proste, czekoladowe ciasto z orzechami nerkowca.


Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 225 g cukru
  • 150 g masła
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki cynamonu

Glazura:

  • 45 g masła
  • 60 ml wody
  • 125 g gorzkiej czekolady 70%

Wykonanie:

Najpierw masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Następnie wbijamy jajka. Kruszymy czekoladę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masła i jajek. Następnie dodajemy mąkę, kakao i cynamon, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone orzechy nerkowca. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 170 ºC.

Następnie przechodzimy do glazury. Rozgrzewamy wodę i masło. Dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Gdy glazura uzyska jednorodną konsystencję wylewamy ją na upieczone ciasto. Dla dekoracji możemy posypać nasz wypiek pokruszonymi orzechami nerkowca.

Hanna Gajewska, źródło: www.e-vive.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ