Czekoladowe ciasto z orzechami nerkowca
Orzechy nerkowca to niezwykle zdrowa i bogata w liczne kwasy tłuszczowe przekąska. Ich spożywanie wspomaga układ kostny, wzmacnia zęby, włosy i paznokcie oraz zapobiega miażdżycy. Dzięki delikatnemu smakowi, nerkowce mają wielu zwolenników. Jeszcze więcej fanów ma czekolada. Z połączenia tych dwóch smakołyków może powstać pyszny deser. Nasza propozycja to proste, czekoladowe ciasto z orzechami nerkowca.
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 225 g cukru
- 150 g masła
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mąki
- 1 łyżka kakao
- ½ łyżeczki cynamonu
Glazura:
- 45 g masła
- 60 ml wody
- 125 g gorzkiej czekolady 70%
Wykonanie:
Najpierw masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Następnie wbijamy jajka. Kruszymy czekoladę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masła i jajek. Następnie dodajemy mąkę, kakao i cynamon, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone orzechy nerkowca. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 170 ºC.
Następnie przechodzimy do glazury. Rozgrzewamy wodę i masło. Dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Gdy glazura uzyska jednorodną konsystencję wylewamy ją na upieczone ciasto. Dla dekoracji możemy posypać nasz wypiek pokruszonymi orzechami nerkowca.
Hanna Gajewska, źródło: www.e-vive.pl