Kuchnia

Kuchnia

Sposób na obiad w 20 minut

Pobudka bladym świtem, cały dzień wytężonej pracy i późny powrót do domu. Skąd my to znamy? Nic więc dziwnego, że o godzinie 17:00 ostatnią rzeczą o jakiej marzymy jest robienie porządnego obiadu, co łączy się z dodatkową godziną stania w…

Kuchnia

Zdrowy lunchbox – dieta biurowa

Dieta i zdrowy tryb życia widnieją ostatnio na tapecie cały czas. Media mają swoich naganiaczy, trenerów, którzy próbują zachęcić nas do prawadzenia super zdrowego trybu życia i trzymania diety.  Łatwo im mówić, najpewniej robią tylko to, a nie siedzą po…

Kuchnia

Koktajle – prawdziwa bomba witaminowa

Koktajle owocowo – warzywne cieszą się coraz większą popularnością. I słusznie! To bardzo dobry sposób na dostarczenie do organizmu wielu cennych składników. Są zalecane przez lekarzy i dietetyków, gdyż pozwalają uzupełnić niedobór substancji, których ludzki organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania…

Kuchnia

3 przepisy na obiad do 500 kcal

Coraz więcej osób dbających o linię nie chce rezygnować ze smacznych, wartościowych posiłków. Rośnie nasza kulinarna świadomość, dzięki czemu, dieta nie kojarzy się nam już tylko z jogurtem naturalnym 0% i otrębami. Poniżej prezentujemy trzy, łatwe przepisy na smaczne obiadowe…

Kuchnia

Papryka niejedno ma imię…

Każdy z nas zna popularną czerwoną paprykę. Często używamy jej w sałatkach lub jako dodatek do kanapek czy obiadu. Decydujemy się również na jej odpowiedniki w innych kolorach – paprykę zieloną i żółtą. Co odważniejsi sięgają po chilli, ale niestety…

Kuchnia

Jagody goji źródłem zdrowia

Wiele mówi się o niemalże „cudownych” właściwościach jagód goji. Ponoć to jedne z najzdrowszych owoców świata, dzięki, którym zachowamy młodość i urodę. Jakie zatem są ich właściwości?

Kuchnia

Jedzenie wspomagające pracę mózgu

Aby praca mózgu była najbardziej efektywna, a szare komórki włączyły się całkowicie do ciężkiej pracy, konieczna jest odpowiednia dieta. Często w sytuacjach wymagających koncentracji, decydujemy się na napoje energetyzujące czy batoniki, które nie są odpowiednim źródłem zdrowia i przynoszą kiepskie…

Kuchnia

Olej nie tylko słonecznikowy

Tłuszcze roślinne są nieodzownym elementem każdej kuchni. Służą do smażenia, dodają smaku sałatkowym dressingom, wchodzą w skład marynat. Najpopularniejszym olejem w Polsce pozostaje olej słonecznikowy – znajduje on zastosowanie w niemal każdym gospodarstwie domowym. Innym popularnym tłuszczem roślinnym jest oliwa z oliwek, ceniona za swoje właściwości zdrowotne. Jednak…

Kuchnia

Chleb (nie)powszedni

Chleb jest podstawowym produktem żywieniowym ludzi na całym świecie. W formie przypominającej dzisiejsze spody do pizzy znany był już w starożytności. Podstawowe składniki chleba to woda oraz mąka zbożowa. Do wypieku większości chlebów dodaje się również drożdże. Wbrew pozorom, już taka mała ilość składników może dać…

Kuchnia

Makaroniki – zrób je sam!

Makaroniki to pyszne, słodkie ciasteczka wywodzące się z Włoch i Francji. Początkowo stanowiły pokarm biedaków, by dotrzeć w końcu na stoły najzamożniejszych władców i monarchów. Mimo wysokich wartości odżywczych i świetnego smaku, w Polsce nadal nie cieszą się zbyt dużą…