Kuchnia

Kuchnia

Czekoladowe ciasto z orzechami nerkowca

Orzechy nerkowca to niezwykle zdrowa i bogata w liczne kwasy tłuszczowe przekąska. Ich spożywanie wspomaga układ kostny, wzmacnia zęby, włosy i paznokcie oraz zapobiega miażdżycy. Dzięki delikatnemu smakowi, nerkowce mają wielu zwolenników. Jeszcze więcej fanów ma czekolada. Z połączenia tych…

Kuchnia

#pornfood czy #fitporn?

Życie wielu osób toczy się obecnie głównie w Internecie, ich aktywność życiowa ogranicza się często do tego typu działań. Nie oceniając, czy jest to zjawisko pozytywne czy negatywne, musimy w pewnym sensie „dostosować się” do tych realiów, co więcej, możemy…

Kuchnia

Moda na wegańskie burgery

Moda na wegeburgery rośnie w siłę. Weganizm przestaje być luksusem, na który tylko nie liczni sobie pozwalają. Wielu ludzi częściej i z większą chęcią sięga po zdrowsze zamienniki popularnych hamburgerów.

Kuchnia

Sezon grillowy czas zacząć!

Wiosna w pełni, ludzie z radością spędzają każdą wolną chwilę na świeżym powietrzu – lato za pasem. A to oznacza jedno – pierwszy „rzut na ruszt”, czyli rozpoczęcie sezonu grillowego. A grillują wszyscy i wszędzie – w ogrodach, na działkach,…

Kuchnia

Jak samodzielnie upiec babkę wielkanocną?

Święta za pasem, a w kuchni panie domu zabierają się za wypieki. Nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych jest babka. Możemy wypiek kupić w sklepie, jednak najlepiej smakuje ta, przygotowana przez nas! Prezentujemy przepis na babkę dla początkujących.

Kuchnia

Wiosenna panzanella

Wiosna to nie tylko sezon zwiewnych ubrań, ale również idealna pora na lekkość w kuchni. Zbliżają się wakacje, więc wypadałoby zrzucić zimowy nadbagaż i zadbać o figurę. Z pomocą przychodzą wiosenne sałatki. Nasza propozycja to wiosenna panzanella, czyli sałatka śródziemnomorska.

Kuchnia

Przykazanie piąte: Nie zabijaj!

W mediach, gabinetach lekarskich i w szkołach bardzo dużo mówi się o witaminach. Nic dziwnego, te związki chemiczne są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ich niedobór (tak samo jak nadmiar) może prowadzić do powikłań zdrowotnych. Niestety tak popularne w…

Kuchnia

Czekolada lekiem na całe zło!

Dzisiaj, 12 kwietnia przypada światowy dzień czekolady! To dobra wiadomość, dla wszystkich łasuchów, gdyż tego dnia nikt im nie powinien wypominać podjadania słodkich ciasteczek i czekoladek, które tak bardzo kuszą!

Kuchnia

Ty też marnujesz jedzenie?

Ostatnio bardzo dużo mówi się o ekologii, ochronie środowiska i recyklingu wszystkich możliwych materiałów. Segregujemy śmieci, wrzucamy zużyte baterie do specjalnie wyznaczonych pojemników i rezygnujemy z foliowych reklamówek na rzecz lnianych toreb. Niestety często zapominamy o jednej z najważniejszych zmian,…

Kuchnia

Moda na street food

W wielu krajach street food stanowi już wręcz element lokalnej kultury Smaczne, ciepłe przekąski, które można jeść w drodze z pracy bez konieczności czekania na kelnera w knajpie robią furorę. Moda ta od jakiegoś czasu coraz bardziej widoczna jest także…