Sposoby na kabaczka

Każdy, kto myśli, że nigdy nie miał na talerzu kabaczka – na pewno jest w błędzie. Warzywo to jest niczym innym, jak dojrzałą cukinią. Jedyne co różni oba dary ziemi jest sposób ich przyrządzania smak. O ile cukinię można jeść w całości, to z kabaczka lepiej usunąć pestki, które często są łykowate. Oba warzywa różnią się smakiem. Cukinia jest znacznie bardziej delikatna, ale dobrze przyrządzony kabaczek może smakować tak samo dobrze o ile nie lepiej!

kabaczek art

Na przystawkę krążki z kabaczka

Składniki:

  • jajko

  • nieduży kabaczek

  • kilka łyżek bułki tartej

  • słodka papryka

  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

  • sos czosnkowy

  • sos pomidorowy

Przygotowanie:

Kabaczka myjemy, obieramy i kroimy na krążki szerokości 0,5 – 1 cm, a następnie wydrążamy wnętrze, nadając kształt pierścieni. Następnie doprawiamy pieprzem, solą, papryką, maczamy w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krążki kładziemy na mocno rozgrzany olej i smażymy aż osiągną piękną, złocistą barwę. Do „kabaczkowych” pierścieni idealnie będzie pasował zarówno pomidorowy jak i czosnkowy sos.

Pyszny indyjski krem z kabaczka

Składniki:

  • 3 średnie kabaczki

  • litr rosołu

  • łyżeczka curry

  • szczypta przyprawy garam-masala

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

Kabaczki myjemy, obieramy, wydrążamy nasienne środki i kroimy. Tak przygotowane warzywo przekładamy do garnka, zalewamy rosołem i gotujemy. Następnie blendujemy na krem i doprawiamy curry, pieprzem, solą i garam masala. Zupę można podawać w towarzystwie groszku ptysiowego albo grzanek.

Kluseczki z kabaczka z sosem z sera feta

Składniki:

  • duży kabaczek

  • łyżka mąki ziemniaczanej

  • jajko

  • 2 szklanki mąki

  • 8-9 pomidorków koktajlowych

  • opakowanie sera feta

  • ćwiartka szklanki wody

  • pół szklanki śmietanki 30 %

  • sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Kabaczka myjemy, obieramy i usuwamy nasiona. Następnie kroimy warzywo na pół, posypujemy pieprzem, solą, tymiankiem i gałką, wkładamy do piekarnika i zostawiamy na godzinę w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu blendujemy kabaczka na gładką masę, a następnie dodajemy obie mąki, jajko, pieprz, sól. Z otrzymanego ciasta formujemy kuleczki, które wrzucamy na wrzątek i czekamy aż wypłyną – to znak, że są już gotowe! W garnku, w odrobinie wody rozpuszczamy ser feta ze śmietanką, dodając odrobinę soli, pieprzu i gałki. Całość podajemy w towarzystwie pomidorków koktajlowych, które można delikatnie podpiec w piekarniku.

Dagmara Sobczyk

gotujmy.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ