Dietetyczne spaghetti

Postanowienie zostało już podjęte – dieta! Aby je spełnić należy zrewolucjonizować swój dotychczasowy tryb życia. Czy to oznacza, że będziemy musieli zrezygnować z wszystkich przyjemności i pożegnać z ulubionymi, nie do końca lekkimi potrawami? Wcale nie! Wystarczy zamienić tłuste potrawy na ich lekkie odpowiedniki. Oto nasza propozycja – dietetyczne spaghetti!

www.kuchnialidla.pl

Trochę inna Carbonara

Składniki (na 1 porcję):

1 ulubiony kabanos

3 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego (zwykłego lub greckiego)

2 plasterki sera żółtego

sól

pieprz

makaron spaghetti lub penne

 Przygotowanie:

Kabanosa kroimy na małe kawałeczki, podsmażamy na suchej patelni (sam z siebie wytopi wystarczająco tłuszczu). Do ładnie zarumienionego kabanosa dodajemy jogurt naturalny i przyprawiamy do smaku. Odparowujemy chwilę, żeby sos nie był zbyt rzadki, po czym dodajemy żółty ser. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Do sosu dorzucamy makaron i mieszamy, żeby składniki dokładnie się połączyły.

 

Dietetyczne spaghetti

Składniki:
100 g makaronu razowego spaghetti

1 pierś z kurczaka

200 g pomidorów z puszki

1 mała cebula

bazylia świeża

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

oliwa

sól, pieprz, czosnek granulowany

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanej oliwie. Pierś z kurczaka zmielić lub drobno pokroić. Przyprawić. Dodać na patelnię z cebulą i smażyć chwilkę. Pomidory z puszki rozgnieść lub pokroić. Dodać do mięso i cebulę. Wszystko smażyć ok. 30 minut. Dodać koncentrat. Wymieszać. Doprawić do smaku. Na koniec dodać porwaną bazylię (ważne, aby dodać ją pod koniec gotowania, wtedy zachowa kolor i aromat). Lekko wymieszać. Odcedzony makaron nałożyć na talerz, na niego sos. Udekorować bazylią.

 

Spaghetti z włoszczyzną

Składniki:

4 ząbki czosnku

1 duża cebula

2 marchewki

1 mały seler

2 puszki pomidorów

suszone oregano

sól, pieprz
Ponadto: makaron (u mnie tagliatelle) 

Przygotowanie:

Marchewkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. W tym czasie na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony czosnek. Następnie dodajemy marchewkę i seler oraz puszki z pomidorami. Wszystko razem dusimy ok. 20 minut, aż warzywa będą dobre. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Podajemy z makaronem.

 

Cukiniowe spaghetti

składniki na dwie porcje:

250 g mielonego mięsa wołowego (chudego)

1 puszka pomidorów

1/2 cebuli

10 g mozarelli 

1 mała cukinia (ok. 300 g)

zioła: oregano, bazylia, natka pietruszki

przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka słodka, cynamon

Przygotowanie:

Rozgrzewamy patelnie. Dodajemy olej rzepakowy, następnie zmielone mięso wołowe oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy składniki. Kolejno dodajemy jedną puszkę pomidorów oraz przyprawy: sól, pieprz cayenne, paprykę słodką, odrobinę cynamonu oraz suszone zioła: oregano i bazylię. Dusimy ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie za pomocą blendera ostrożnie miksujemy sos.

Cukinie starannie myjemy, obieramy w cienkie paski. Solimy je, aby cukinia puściła wodę. Odsączoną z wody cukinie, podsmażamy bez tłuszczu na patelni lub grillujemy. Doprawiamy pieprzem. Wykładamy na talerz, polewamy sosem, dodajemy poszarpana na kawałki mozarellę i dekorujemy natką pietruszki.

 

Warzywne spaghetti

Składniki:

 seler

 cebula

 kilka ząbków czosnku

 kilka małych pomidorów 

 przecier pomidorowy

 zioła prowansalskie

 do dekoracji: kilka listków bazylii

Przygotowanie:

Seler myjemy, obieramy i ścieramy na dość grube paski. Następnie gotujemy i odcedzamy (wywaru nie wylewamy, można go wykorzystać jako bazę np. na zupę brokułową).

W niewielkiej ilości wody gotujemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojone pomidory. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi i jeszcze chwilę gotujemy. Na talerzu układamy porcję makaronu z selera, polewamy sosem. Podajemy z listkami bazylii.

Smacznego!

 

Ewa Szymańska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ