Dietetyczne spaghetti
Postanowienie zostało już podjęte – dieta! Aby je spełnić należy zrewolucjonizować swój dotychczasowy tryb życia. Czy to oznacza, że będziemy musieli zrezygnować z wszystkich przyjemności i pożegnać z ulubionymi, nie do końca lekkimi potrawami? Wcale nie! Wystarczy zamienić tłuste potrawy na ich lekkie odpowiedniki. Oto nasza propozycja – dietetyczne spaghetti!
Trochę inna Carbonara
Składniki (na 1 porcję):
1 ulubiony kabanos
3 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego (zwykłego lub greckiego)
2 plasterki sera żółtego
sól
pieprz
makaron spaghetti lub penne
Przygotowanie:
Kabanosa kroimy na małe kawałeczki, podsmażamy na suchej patelni (sam z siebie wytopi wystarczająco tłuszczu). Do ładnie zarumienionego kabanosa dodajemy jogurt naturalny i przyprawiamy do smaku. Odparowujemy chwilę, żeby sos nie był zbyt rzadki, po czym dodajemy żółty ser. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Do sosu dorzucamy makaron i mieszamy, żeby składniki dokładnie się połączyły.
Dietetyczne spaghetti
Składniki:
100 g makaronu razowego spaghetti
1 pierś z kurczaka
200 g pomidorów z puszki
1 mała cebula
bazylia świeża
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
oliwa
sól, pieprz, czosnek granulowany
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanej oliwie. Pierś z kurczaka zmielić lub drobno pokroić. Przyprawić. Dodać na patelnię z cebulą i smażyć chwilkę. Pomidory z puszki rozgnieść lub pokroić. Dodać do mięso i cebulę. Wszystko smażyć ok. 30 minut. Dodać koncentrat. Wymieszać. Doprawić do smaku. Na koniec dodać porwaną bazylię (ważne, aby dodać ją pod koniec gotowania, wtedy zachowa kolor i aromat). Lekko wymieszać. Odcedzony makaron nałożyć na talerz, na niego sos. Udekorować bazylią.
Spaghetti z włoszczyzną
Składniki:
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 marchewki
1 mały seler
2 puszki pomidorów
suszone oregano
sól, pieprz
Ponadto: makaron (u mnie tagliatelle)
Przygotowanie:
Marchewkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. W tym czasie na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony czosnek. Następnie dodajemy marchewkę i seler oraz puszki z pomidorami. Wszystko razem dusimy ok. 20 minut, aż warzywa będą dobre. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Podajemy z makaronem.
Cukiniowe spaghetti
składniki na dwie porcje:
250 g mielonego mięsa wołowego (chudego)
1 puszka pomidorów
1/2 cebuli
10 g mozarelli
1 mała cukinia (ok. 300 g)
zioła: oregano, bazylia, natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka słodka, cynamon
Przygotowanie:
Rozgrzewamy patelnie. Dodajemy olej rzepakowy, następnie zmielone mięso wołowe oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy składniki. Kolejno dodajemy jedną puszkę pomidorów oraz przyprawy: sól, pieprz cayenne, paprykę słodką, odrobinę cynamonu oraz suszone zioła: oregano i bazylię. Dusimy ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie za pomocą blendera ostrożnie miksujemy sos.
Cukinie starannie myjemy, obieramy w cienkie paski. Solimy je, aby cukinia puściła wodę. Odsączoną z wody cukinie, podsmażamy bez tłuszczu na patelni lub grillujemy. Doprawiamy pieprzem. Wykładamy na talerz, polewamy sosem, dodajemy poszarpana na kawałki mozarellę i dekorujemy natką pietruszki.
Warzywne spaghetti
Składniki:
seler
cebula
kilka ząbków czosnku
kilka małych pomidorów
przecier pomidorowy
zioła prowansalskie
do dekoracji: kilka listków bazylii
Przygotowanie:
Seler myjemy, obieramy i ścieramy na dość grube paski. Następnie gotujemy i odcedzamy (wywaru nie wylewamy, można go wykorzystać jako bazę np. na zupę brokułową).
W niewielkiej ilości wody gotujemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojone pomidory. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi i jeszcze chwilę gotujemy. Na talerzu układamy porcję makaronu z selera, polewamy sosem. Podajemy z listkami bazylii.
Smacznego!
Ewa Szymańska