Naleśniki z bananami i miodem
Któż z nas nie lubi naleśników? Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a duża ilość sposobów na jakie możemy je przyrządzić zaspokaja gusta nawet najbardziej sceptycznych smakoszy. Nasza propozycja, to naleśniki z płatkami owsianymi i nadzieniem bananowo, miodowo, cynamonowym.
Składniki
Ciasto (ok. 4-5 naleśników):
- ½ szklanki mąki
- ¼ szklanki otrębów pszennych
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- szczypta soli
- woda
- olej do smażenia
Nadzienie :
- 2 duże banany
- 4 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- woda
- Według uznania 1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasta mieszamy trzepaczką w misce. Dla uzyskania odpowiedniej gęstości dolewamy wody. Na płaskiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki.
W rondelku rozgrzewamy miód. Dodajemy cynamon i 1-2 łyżki wody. Wrzucamy pokrojone w plasterki banany i mieszając podgotowujemy je przez ok. 3 min. Banany nie powinny się rozlecieć. Ważne jednak, żeby były dokładnie obtoczone w miodowej glazurze.
Naleśniki wypełniamy nadzieniem i podajemy na gorącą. Dla złagodzenia słodkości dania naleśniki można polać jogurtem.
Hanna Gajewska