Naleśniki z bananami i miodem

Któż z nas nie lubi naleśników? Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a duża ilość sposobów na jakie możemy je przyrządzić zaspokaja gusta nawet najbardziej sceptycznych smakoszy. Nasza propozycja, to naleśniki z płatkami owsianymi i nadzieniem bananowo, miodowo, cynamonowym.

banan life4style

Składniki

Ciasto (ok. 4-5 naleśników):

  • ½ szklanki mąki
  • ¼ szklanki otrębów pszennych
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • woda
  • olej do smażenia

Nadzienie :

  • 2 duże banany
  • 4 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • woda
  • Według uznania 1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta mieszamy trzepaczką w misce. Dla uzyskania odpowiedniej gęstości dolewamy wody. Na płaskiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki.

W rondelku rozgrzewamy miód. Dodajemy cynamon i 1-2 łyżki wody. Wrzucamy pokrojone w plasterki banany i mieszając podgotowujemy je przez ok. 3 min. Banany nie powinny się rozlecieć. Ważne jednak, żeby były dokładnie obtoczone w miodowej glazurze.

Naleśniki wypełniamy nadzieniem i podajemy na gorącą. Dla złagodzenia słodkości dania naleśniki można polać jogurtem.

Hanna Gajewska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ