Brazylijskie smaki

Mundial sprawił, że uwaga wszystkich zwrócona została w stronę gospodarzy mistrzostw. Brazylia to dla wielu głównie futbol, samba i karnawał w Rio de Janeiro. Ten egzotyczny kraj wyróżnia również pyszna kuchnia.

Źródło:urodaizdrowie.pl

Kuchnia brazylijska jest bardzo bogata i różnorodna. W dodatku jest zdrowa i może być urozmaiceniem diety. Północ kraju to swoiste źródło brazylijskiej kuchni i podstawa dla innych regionów kulinarnych.  To przede wszystkim obfite posiłki i grillowanie. Na talerzach Brazylijczyków dominują mięsa wołowe, wieprzowe, drób, ryby i owoce morza, dodawane do niezliczonej ilości dań. Podstawowe przepisy opierają się na fasoli i ryżu. Kuchnia brazylijska wykorzystuje m.in. takie produkty, jak czosnek, trzcina cukrowa, kokos, kakao, ananasy, orzeszki ziemne, papaje, mango, i guava. Mnogość przeróżnych owoców tropikalnych świadczy o zdrowym trybie życia mieszkańców tego rejonu. Ważny element w sztuce kulinarnej stanowi maniok, z którego po wysuszeniu uzyskuje się mąkę.Na wysoką jakość mięsa ma wpływ hodowla bydła na świeżym powietrzu i w naturalnych warunkach. Podstawowym sposobem jego przyrządzania jest grillowanie. Kraj ten słynie z publicznych imprez, a grilluje się w każdym zakątku Brazylii. Charakterystycznym daniem jest  grillowana wołowina w stylu Churrasco.

Tradycyjne potrawy Brazylii to: feijoada completa – aromatyczny gulasz z dodatkiem fasoli, suszonego mięsa, papryczek oraz czosnku i sopa de palmito – zupa z serc palmowych. Przed posiłkiem spożywane są napoje alkoholowe, m.in. caipirinhe – wódka z soku z trzciny cukrowej. Popularny aqua de coco – to sok z zielonych kokosów spożywany przez słomkę bezpośrednio z orzecha, natomiast caiprinhy – to orzeźwiając drink na bazie limonek, lodu oraz trzciny cukrowej. Brazylijczycy kochają słodycze, a popularne tam desery  to:  beijinhos de coco – kulki z żółtek i cajuzinho – kuleczki z czekolady i orzeszków ziemnych.

Brazylia to ogromny kraj i miesza się tu wiele rozmaitych wpływów. Każdy region ma własne tradycyjne dania o ciekawych smakach i aromatach. W północnowschodniej części kraju występują najsilniejsze wpływy afrykańskie. Północny wschód zamieszkuje ludność pochodzenia indiańskiego oraz portugalskiego. Miejscowym przysmakiem jest suszona wołowina z dodatkiem fasoli, ryżu oraz kukurydzy. Region ten słynie z kuchni bazującej na składnikach dostarczanych przez naturę: mango, kakaowce, kokosy. Mieszkańcy zachodnich obszarów w swojej diecie bazują głównie na daniach mięsnych, rybach z pobliskich rzek, kukurydzy, ryżu oraz manioku.  Na południowych terenach dominują mięsa suszone na słońcu lub peklowane w soli. Spożywa się tam głównie wołowinę, jagnięcinę oraz kurczaki. Stolica – Sao Paulo oraz Rio de Janeiro to rejony najczęściej odwiedzane przez obcokrajowców. Specyfika tych miast sprawia, że lokalna kuchnia jest przesiąknięta elementami kuchni światowej.

Kuchnia brazylijska kusi swoim smakiem, pikanterią i wyglądem kolorowych potraw. Jest ciekawą mieszanką wielu kultur i smaków, mającą niewielu zwolenników.

Beata Mironow

ZOSTAW ODPOWIEDŹ