Domowe pasty kanapkowe
Pasty kanapkowe to świetny sposób na urozmaicenie posiłków. Mogą być przygotowane nawet z „lodówkowych” resztek produktów spożywczych, dlatego przez wielu uznawane są za domowy recykling żywności.
Pasty kanapkowe to świetny sposób na urozmaicenie posiłków. Mogą być przygotowane nawet z „lodówkowych” resztek produktów spożywczych, dlatego przez wielu uznawane są za domowy recykling żywności.
Wartość odżywcza owsianki znana jest od dawna. Owies to nieocenione źródło białka i błonnika oraz kopalnia witamin i składników mineralnych. Spożywanie płatków owsianych poprawia pamięć i koncentrację oraz likwiduje zły nastrój i objawy zmęczenia. Ci, którzy doceniają cenne właściwości owsianki,…
My mamy tłusty czwartek, Anglicy natomiast „tłusty wtorek”, czyli Pancake Tuesday. To właśnie dzisiaj, w ostatni wtorek karnawału anglosaska tradycja pozwala na jedzenie naleśników w niezliczonych ilościach i w wielu postaciach. Sprawdź nasze przepisy na naleśniki, które zaskoczą Cię pomysłowością!
Chociaż sami często nie doceniamy polskich produktów, cieszą się one dużym zainteresowaniem za granicą. Cechuje je nie tylko niska cena, ale również wysoka jakość i unikatowość. Nic więc dziwnego, że polskie Prince Polo uwielbiają Islandczycy, a nasz rodzimy chleb zdobył serca…
Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najbardziej zdrowych kasz, którą otrzymuje się z łuskanego prosa. Chociaż powoli wraca do łask, nadal jest niedoceniana. Kasza jaglana przyśpiesza przemianę materii, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i świetnie smakuje nie tylko w klasycznym obiadowym wydaniu, ale także…
Dania czeskiej kuchni nie zaliczają się do lekkostrawnych i niskokalorycznych, ale zachwycają smakiem i różnorodnością. Nasi sąsiedzi nie mają sobie równych pod względem tworzenia wyśmienitych potraw z banalnie prostych składników. Należą do nich między innymi gulasz piwny i knedliki.
Tradycyjny hummus to mieszanina ciecierzycy z dodatkiem soku z cytryny, oliwy, czosnku i pasty sezamowej – tahini. Jest pyszna i sycąca również w mniej klasycznej postaci. Już niewielka porcja tego przysmaku zaopatruje organizm w cenne białko, żelazo i błonnik.
Szukasz inspiracji na walentynkowy deser? Mamy coś dla ciebie – czekoladową lawę. Potrzebujesz do tego tylko 6 składników, 25 minut czasu oraz chęci. Pomimo że czekoladowa lawa wygląda jakby mógł ją przygotować tylko profesjonalny cukiernik, okazuje się, że to tylko…
Tłusty Czwartek tuż tuż! Ludzi, którzy czekają z utęsknieniem na dzień, w którym można sobie pofolgować i przyjąć setki kalorii bez wyrzutów sumienia, jest wiele. I te właśnie tłumy czekają w kolejkach po najlepsze pączki i faworki. Może w tym…
Królową węgierskiej kuchni jest papryka. Jedno z powiedzeń mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek, stawia na stole paprykę, a dopiero potem zastanawia się, co do niej dodać. Repertuar kulinarny naszych bratanków to nie tylko dania dla miłośników „piekielnych”…