Kuchnia

Kuchnia

Pomysły na proste, wiosenne dania!

Już jutro przywitamy kalendarzową wiosnę! Warto wziąć to pod uwagę i pomyśleć o wprowadzeniu do swojego jadłospisu zdrowych, typowo wiosennych dań. Dzięki nim nie tylko poprawimy samopoczucie, ale również unikniemy zbędnych kilogramów.

Kuchnia

Szybki obiad dla zapracowanych

Kiedy wracamy zmęczeni do domu, rzadko mamy ochotę na przebywanie w kuchni dłużej niż to absolutnie konieczne. Dlatego dla tych, którzy zwracają uwagę na to, co jedzą, a jednocześnie chcą spędzić resztę dnia z dala od parujących garnków, mamy kilka propozycji…

Kuchnia

Warsaw Italian Week

Warsaw Italian Week to nowa inicjatywa organizatorów Warsaw Restaurant Week. W ostatni weekend marca w stolicy będzie można zjeść trzydaniowy posiłek za jedyne 39 złotych.

Kuchnia

Kuchnia meksykańska. Quesadillas!

Quesadillas to nic innego jak tortilla, którą robi się z mąki kukurydzianej lub pszennej. Do podstawowych składników należy również ser, przeważnie typu Oaxaca. Danie bardzo często urozmaica się grzybami, papryką jalapeno czy kiełbaskami chorizo. Quesadillas jest świetną propozycją na śniadanie…

Kuchnia

Zdrowe przysmaki z liczi!

Liczi należy do gatunku drzew tropikalnych, które są uprawiane w Chinach, Azji, Japonii, USA, Australii oraz Afryce. Od wielu lat jego owoce są wykorzystywane w chińskiej medycynie. Ponadto pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Po okresie zimowym każdy organizm potrzebuje…

Kuchnia

Awokado na słodko

Awokado jest uważane za jeden z najzdrowszych owoców świata, ze względu na bogatą zawartość witamin, mikroelementów, bardzo cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także fitosteroli, odpowiedzialnych za przeciwdziałanie stanom zapalnym. Mimo to wiele osób rezygnuje z włączania tego cennego owocu do swojej…

Kuchnia

Kawa inaczej

Kawa pochodzi z Etiopii. W Europie napój ten znany jest od XVI wieku. Jest głównym źródłem kofeiny i najpopularniejszą używką na świecie. Sprawdźcie nasze przepisy z kawą w roli głównej!

Kuchnia

Ile cukru zawierają popularne napoje?

Nadmierne spożycie cukru prowadzi nie tylko do tycia, ale może również wywoływać próchnicę i zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę. Głównym źródłem cukru w diecie jest jego powszechny dodatek w trakcie produkcji i przetwarzania artykułów spożywczych. Szczególnie dużo zawierają go słodkie…

Kuchnia

Przepisy na tofu

Tofu, nazywane inaczej serkiem sojowym, jest świetnym uzupełnieniem jadłospisu nie tylko w białko. Zawiera bowiem witaminy z grupy B, wapń i inne składniki mineralne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Spożywanie tofu poprawia pamięć i koncentrację, obniża poziom…

Kuchnia

Im mniej, tym lepiej – tzatziki

Tzatziki to nic innego jak popularny grecki sos. Posiada wiele kulinarnych zastosowań, dlatego podawany jest jako dodatek do potraw pieczonych, smażonych i grillowanych. Doskonale sprawdza się zarówno w połączeniu z mięsem, jak i chlebem lub warzywami.