Warsaw Italian Week

Warsaw Italian Week to nowa inicjatywa organizatorów Warsaw Restaurant Week. W ostatni weekend marca w stolicy będzie można zjeść trzydaniowy posiłek za jedyne 39 złotych.

en.wikipedia.org

Festiwal włoskiej kuchni w Warszawie inspirowany jest wydarzeniami takimi jak: „Summerlicious” w Toronto, London Restaurant Festival, NYC Dining Week. Ma on na celu promocję lokalnej gastronomii i wyselekcjonowanie najlepszych restauracji.

 


Do udziału w projekcie zgłosiło się dwadzieścia warszawskich    restauracji,     specjalizujących się w różnorodnej kuchni. Wśród nich są zarówno ekskluzywne miejsca, takie jak francuska restauracja Victoria, jak i  mniejsze włoskie knajpy. Zaprezentują one popisowe zestawy potraw, składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru.  Warto dodać, że w ofertach     dostępne są również wegetariańskie menu.

 


Bilety na święto włoskiej kuchni można kupić już teraz na stronie www.restaurantweek.pl. Tam należy wybrać restaurację, menu oraz zarezerwować i opłacić miejsce. Organizatorzy przygotowali również atrakcję dla kucharzy-amatorów. W trakcie Warsaw Italian Week odbędą się lekcje gotowania, poprowadzi je Grzegorz Łapanowski z FoodLab Studio. Cena kursu to 149 zł.Oto lista wszystkich restauracji, biorących udział w projekcie:


– Chianti 

– Superiore 

– St Antonio 

– Spacca Napoli 

– San Lorenzo 

– Ristorante Repubblica Italiana 

– Piazza Ristorante 

– Momu 

– Mercato Próżna 

– Mercato Piękna 

– Le Victoria Brassersie Moderne 

– La Tomatina 

– Gar Jakubiaka 

– Al Capone 

– Aioli Świętokrzyska 

– Aioli Plac Konstytucji 

-Trattoria Murano 

– Trattoria Boccone 


Warsaw Italian Week to z pewnością nie lada gratka dla wielbicieli ravioli, spaghetti, czy gnocchi. To również świetna okazja, by skosztować typowo włoskich smaków.

 

 

Magdalena Szczepańska 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ