Pyszna tarta na wiosenne przyjęcie!

Kiedy za oknem robi się coraz cieplej, mamy ochotę na bardziej lekkostrawne smakołyki. Tarta to doskonała propozycja na wiosenny okres. Można ją przygotować praktycznie z każdym rodzajem warzyw. Sprawdzi się jako danie podawane domownikom na co dzień, a także przysmak z okazji przyjścia znajomych.

http://pixabay.com/pl

Tarta z botwinką, cukinią i serem feta

Składniki: 1 pęczek botwinki z buraczkami, 1 cukinia, 1 kostka sera feta, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1,5 łyżki miodu, wybrane zioła, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Przygotowanie: Buraczki i cukinię kroimy na plasterki, natomiast botwinkę na kilkucentymetrowe kawałki. Warzywa wkładamy do blaszki, dodajemy plasterki czosnku, na koniec polewamy oliwą wymieszaną z miodem. Pieczmy ok. 10 minut w 200°C bez termoobiegu. Ciasto francuskie nakłuwamy delikatnie widelcem, zawijamy boki, aby uzyskać pożądany kształt. Dekorujemy je warzywami w zalewie z miodu i oliwy. Na koniec posypujemy rozdrobnionym serem i ziołami. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut, nastawiamy temperaturę 180°C z termoobiegiem.

Źródło: http://durszlak.pl

Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 150 g wędzonego łososia, 185 g mozzarelli, 340 g sparzonych pomidorów, bez gniazd i skórek, 1 pęczek szczypiorku, 5 jajek, 100 ml śmietany 30%, 5 g masła, 5 g mąki, kilka listków świeżej bazylii, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Pomidory kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do naczynia, dodajemy śmietanę oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy widelcem do momentu, w którym powstanie jednolita masa. Odstawiamy ją na bok. Następnie smarujemy masłem formę do tarty, rozpakowujemy ciasto i delikatnie je wałkujemy na blacie posypanym wcześniej mąką. Wykładamy nim formę, pilnujemy, aby ciasto przylegało do jej ścianek i nakłuwamy widelcem. Na cieście rozkładamy pokrojonego łososia, mozzarellę oraz pomidory. Posypujemy rozdrobnionym szczypiorkiem. Możemy dodać odrobinę soli i pieprzu – wedle uznania. Na koniec polewamy wszystko zalewą z jajek i śmietany. Dekorujemy listkami bazylii. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) na 20-25 min, do momentu aż masa na wierzchu ulegnie ścięciu. Gotowe!

Źródło:http://kuchnialidla.pl

Tarta razowo-żytnia z warzywami i kurczakiem

Składniki: 90 g mąki razowej, 70 g mąki żytniej, 0,5 puszki kukurydzy, 1 cukinia, 3 pomidory, 1 pierś z kurczaka, 2 jajka, 160 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, przyprawy według uznania

Przygotowanie: Z mąki żytniej, razowej, proszku do pieczenia, jednego jajka i szczypty soli zagnieć ciasto. Rozwałkuj je, a następnie przełóż do formy posmarowanej masłem. Piecz w 180°C przez 15-20 minut, aż do momentu, kiedy się zarumieni. Kurczaka podsmaż przez kilka minut na suchej, teflonowej patelni, dopraw wybranymi przyprawami. To samo zrób z pokrojoną na plasterki cukinią. Kiedy ciasto się upiecze wyłóż na nie mięso wymieszane z kukurydzą i cukinią. Na wierzchu połóż plasterki pomidorów, zalej całość masą przygotowaną z jogurtu, jajka i wybranych ziół. Włóż jeszcze raz do piekarnika na ok. 30 minut. Smacznego!

Źródło: http://kulinarni.tvn.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ