Jedz zdrowo w Wielkanoc – przepisy

Okres przedświąteczny jest związany nie tylko z radością na myśl o spędzeniu czasu z rodziną czy dniach wolnych od nauki i pracy. Wywołuje on również dylematy natury kulinarnej. Co przygotować w tym roku, aby zaskoczyć bliskich, zaspokoić ich podniebienia i nie przybrać dodatkowych kilogramów? Poniżej przedstawiamy kilka naszych propozycji.

doctor-foodie.comMazurek orzechowy bezglutenowy

Składniki na ciasto: 15o g migdałów, 100 g orzechów laskowych, 150 g cukru palmowego, 150 g lekko rozpuszczonego masła, ½ łyżeczki sody, 3 białka

Składniki na polewę: 150 g cukru palmowego, 3 żółtka, pół łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie ciasta: Orzechy laskowe oraz migdały należy zemleć na mąkę. Następnie wymieszać z rozpuszczonym masłem i cukrem palmowym. Potem dodajemy sodę. Oddzielamy białka od żółtek, te pierwsze ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z mąką uzyskaną z orzechów i migdałów. Formą na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej przygotowaną masę. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczemy 25 min.

Przygotowanie polewy: żółtka należy utrzeć z cukrem, następnie połączyć z mąką ziemniaczaną. Z piekarnika wyjmujemy gotowe ciasto, nakładamy polewę i wstawiamy je jeszcze raz do piekarnika na 5 minut.

Źródło: http://kotlet.tv

Wegańskie ciasto z awokado

(jest płaskie, z wyglądu przypomina placek)

Składniki: 20 g siemienia lnianego, 135 g roztopionego masła roślinnego, 160 ml ciepłej wody, 1 dojrzałe awokado, 80 g bakalii, 40 g cukru palmowego (ewentualnie 4 łyżki stewii), 2 łyżki kakao, 140 g suchej kaszy jaglanej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie: Przez chwilę prażymy na suchej patelni kaszę, do momentu, aż zrobi się z wyglądu lekko matowa (dla pozbycia się gorzkiego smaku). Następnie trzeba ją zemleć w młynku na mąkę. Obieramy awokado, usuwamy pestkę i blendujemy razem z roztopionym masłem. Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i na chwilę odstawiamy. Po ok. 15 minutach dodajemy do masy przygotowanej z awokado i masła. Na koniec dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Uzyskaną zawartość przekładamy do formy, nagrzewamy piekarnik co 180°C. Ciasto pieczemy ok 45 minut.

Źródło: http://kotlet.tv

Mazurek owsiany

(bez tłuszczu i białego cukru!)

Składniki na ciasto: 50 g mąki pełnoziarnistej, 250 g płatków owsianych górskich, 50 g cukru brzozowego, 3 łyżki pestek słonecznika, 50 ml mleka, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę: 2 białka, 150 dag cukru brzozowego

Przygotowanie ciasta: Płatki owsiane prażymy na patelni, dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie łączymy ze słonecznikiem i płatkami owsianymi. Jajko mieszamy z mlekiem w wysokim naczyniu a potem przelewamy do miski z płatkami. Dokładnie mieszamy. Tortownicę (26 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej masę, nagrzewamy piekarnik do 180°C. Pieczemy ok. 40 minut, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu studzimy.

Przygotowanie polewy: Cukier rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy ją powoli z ocukrzoną wodą, oczywiście cały czas ubijając. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitego, kremowego koloru. Ciasto polewamy polewą. Można je udekorować według uznania.

Źródło: http://www.lekkowkuchni.pl

Babka wielkanocna

(wersja light)

Składniki: 2 łyżki zmielonych otrąb, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 4 jajka, 150 g jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 4,5 łyżki ksylitolu

Przygotowanie: Ubijamy białka, następnie dodajemy ksylitol, a na koniec żółtka. W trakcie łączenia z innymi składnikami również cały czas ubijamy. Mieszamy mąkę, otręby i proszek do pieczenia. Potem dodajemy wymieszane składniki do ubitej piany, wlewamy jogurt, wsypujemy cynamon. Powstałą masę przelewamy do formy. Najlepiej jeśli będzie silikonowa. Piekarnik nagrzewamy do 160°C i pieczemy ok. 30 minut.

Źródło: http://www.wszelkieprzepisy.pl

Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ