Zdrowe przysmaki z liczi!
Liczi należy do gatunku drzew tropikalnych, które są uprawiane w Chinach, Azji, Japonii, USA, Australii oraz Afryce. Od wielu lat jego owoce są wykorzystywane w chińskiej medycynie. Ponadto pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Po okresie zimowym każdy organizm potrzebuje zastrzyku witamin. Poznajcie zatem nasze propozycje na wykorzystanie liczi w kuchni.
Pyszna sałatka owocowa
Składniki:
10 owoców liczi
melon
3 owoce kiwi
nieduży ananas
3 owoce kardamonu
2 łyżeczki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
garść rukoli
sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Obierz liczi, wydłub pestki, następnie pokrój ananasa, melona i kiwi. Dodaj rukolę i wymieszaj wszystkie składniki. Kolejno rozdrobnij owoce kardamonu. Na koniec połącz owoce ze śmietaną, cukrem i cytryną. Gotowe!
Źródło: http://kotlet.tv
Liczi w deserze kawowym
Większość z nas uwielbia kawę oraz desery z jej wykorzystaniem. Deser kawowy z liczi to pyszna i jednocześnie zdrowa propozycja. Wspaniale sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi.
Składniki na 4 porcje:
pokruszone ciasteczka owsiane (mogą też być herbatniki)
włoskie orzechy
rodzynki (według uznania)
kilka owoców liczi
250 g serka mascarpone
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
wywar kawowy (uzyskasz go rozpuszczając łyżeczkę kawy w 20 ml wody)
Przygotowanie:
Aby uzyskać krem zmiksuj serek, jogurt naturalny, cukier puder, następnie dodaj wywar z kawy i jeszcze raz wymieszaj całość.
Warstwy układaj następująco: ciasteczka, potem krem, ciasteczka, pokrojone liczi, krem. Całość dekorujemy orzechami, połówkami liczi i ewentualnie rodzynkami.
Źródło: http://tojestpyszne.blogspot.com
Smoothie z banana i liczi
Zdrowa i smaczna propozycja dla wszystkich łakomczuchów!
Składniki:
2 małe banany
kilka owoców liczi (200g)
0,5 szklanki soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Obierz owoce liczi, usuń pestki. Banana obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Wszystko wrzuć do wysokiego naczynia. Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny, następnie dodaj go do przygotowanych wcześniej owoców. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę i od razu podawaj. Smacznego!
Źródło: http://durszlak.pl
Marta Nagórka