Zdrowe przysmaki z liczi!

Liczi należy do gatunku drzew tropikalnych, które są uprawiane w Chinach, Azji, Japonii, USA, Australii oraz Afryce. Od wielu lat jego owoce są wykorzystywane w chińskiej medycynie. Ponadto pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Po okresie zimowym każdy organizm potrzebuje zastrzyku witamin. Poznajcie zatem nasze propozycje na wykorzystanie liczi w kuchni.

Źródło:olahuna.com

Pyszna sałatka owocowa

Składniki:

10 owoców liczi

melon

3 owoce kiwi

nieduży ananas

3 owoce kardamonu

2 łyżeczki cukru

3 łyżki kwaśnej śmietany

garść rukoli

sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Obierz liczi, wydłub pestki, następnie pokrój ananasa, melona i kiwi. Dodaj rukolę i wymieszaj wszystkie składniki. Kolejno rozdrobnij owoce kardamonu. Na koniec połącz owoce ze śmietaną, cukrem i cytryną. Gotowe!

Źródło: http://kotlet.tv

Liczi w deserze kawowym

Większość z nas uwielbia kawę oraz desery z jej wykorzystaniem. Deser kawowy z liczi to pyszna i jednocześnie zdrowa propozycja. Wspaniale sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi.

Składniki na 4 porcje:

pokruszone ciasteczka owsiane (mogą też być herbatniki)

włoskie orzechy

rodzynki (według uznania)

kilka owoców liczi

250 g serka mascarpone

4 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki cukru pudru

wywar kawowy (uzyskasz go rozpuszczając łyżeczkę kawy w 20 ml wody)

Przygotowanie:

Aby uzyskać krem zmiksuj serek, jogurt naturalny, cukier puder, następnie dodaj wywar z kawy i jeszcze raz wymieszaj całość.

Warstwy układaj następująco: ciasteczka, potem krem, ciasteczka, pokrojone liczi, krem. Całość dekorujemy orzechami, połówkami liczi i ewentualnie rodzynkami.

Źródło: http://tojestpyszne.blogspot.com

Smoothie z banana i liczi

Zdrowa i smaczna propozycja dla wszystkich łakomczuchów!

Składniki:

2 małe banany

kilka owoców liczi (200g)

0,5 szklanki soku z pomarańczy

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Obierz owoce liczi, usuń pestki. Banana obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Wszystko wrzuć do wysokiego naczynia. Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny, następnie dodaj go do przygotowanych wcześniej owoców. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę i od razu podawaj. Smacznego!

Źródło: http://durszlak.pl

Marta Nagórka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ