Moc buraków – dieta buraczana – jakie płyną z niej korzyści dla naszego organizmu?
Poznajcie niezwykłą moc buraków razem z nami!
Jak wiadomo, na rynku istnieje całe mnóstwo diet – głównie tych odchudzających. Co więcej – ciągle pojawiają się nowe. Jedna z nich to dieta buraczana, która nie jest tak popularna, jak pozostałe jej koleżanki – na przykład dieta vege, białkowa, czy bezglutenowa. Jednak ma nad nimi pewną przewagę – została ona dokładnie zbadana. Naukowcy zbadali jej działania oraz efekty stosowania. Jakie są wnioski? Okazuje się, że dieta buraczana jest świetnym sposobem na redukcję wagi – co więcej bez efektu jojo.
Niezwykła moc buraków:
Buraki są popularnym warzywem w Polsce. Doceniane są za smak oraz uniwersalność w stosowaniu. Nie często jednak mówimy o prozdrowotnych właściwościach buraków, które są najważniejsze.
Kilka faktów o burakach:
– buraki są jednym z najzdrowszych warzyw świata,
– są idealnym produktem dla dzieci, oraz kobiet w ciąży, a także tych, którzy narzekają na kiepskie samopoczucie,
– mają mało kalorii,
– zawierają dużą ilość błonnika,
– działają wzmacniająco na naszą odporność,
– odtruwają organizm,
– pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego,
– korzystnie wpływają także na nerki i wątrobę,
– mają korzystny wpływ również na ilość czerwonych krwinek – chronią nas przed anemią,
– są u nas popularne i powszechne – a co za tym idzie – tanie,
– buraki to bogate źródło witamin z grupy B, C, PP, A, oraz kwasu foliowego i żelaza,
– mają działanie antynowotworowe.
Okazuje się, że burak to: – 31 kalorii, – 1,5 gramów białka, – 8,5 gramów węglowodanów, – 1,5 gramów błonnika, – 259 mg potasu, – 32 mg fosforu, – 53,2 mcg kwasu foliowego, -58,5 jednostek witaminy A.
Jak przygotować buraki?
Można je spożywać zarówno na surowo, jak i gotowane czy konserwowe. Najprostsza wersja to obranie ich, pokrojenie w drobne kostki i skropienie małą ilością soku z cytryny oraz oliwą. W Polsce jednak zazwyczaj jemy ugotowane buraki. Najprościej umieścić je we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie gotować co najmniej godzinę. Buraków nie obieramy przed gotowaniem – obrane buraki tracą smak i kolor. Bardziej oryginalną forma na przygotowania buraków jest ich grillowanie bądź pieczenie. Wtedy warzywa są w stanie zachować swoje wszystkie najcenniejsze właściwości. Co ciekawe, poza samymi bulwami, można spożywać także liście buraków, które przyrządzamy i jemy podobnie jak szpinak.
Jak stosować dietę buraczaną?
Taką dietę możemy stosować jedynie przez, maksymalnie 10 dni. Podczas stosowania diety należy pić dwa litry płynów dziennie – najlepiej wody. Istotnym punktem w diecie jest także stosowanie soku z buraka, mającego odchudzające, odżywiające i wzmacniające działanie. Jego przygotowanie jest niezwykle proste:
Wystarczy ugotować sześć buraków i dziesięć marchwi. Które następnie obieramy, kroimy i wrzucamy do blendera. Do tej mieszanki dodajemy dziesięć obranych pomarańczy – wszystko mieszamy. Taki sok przechowujemy w lodówce. Należy go pić przed każdym posiłkiem – wystarczy jedna szklanka.
Korzyści jakie daje nam sok z buraka:
„Sok z buraka ma długą listę korzyści. Uznawany jest za naturalne remedium na wiele problemów, a także środek profilaktyczny chroniący przed wieloma chorobami:
- obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi,
- wspiera prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego,
- działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo,
- działa detoksykująco,
- stoi na straży prawidłowego snu i apetytu,
- poprawia odporność, ułatwiając powstanie odpowiedzi immunologicznej w momencie zagrożenia,
- może łagodzić depresje i nerwice,
- dodaje energii i zwiększa wytrzymałość,
- pomimo wysokiej zawartości cukru obniża poziom glukozy we krwi, polecany jest diabetykom,
- poprawia krążenie krwi, za sprawą wysokiej zawartości azotanów, które zamieniają się w azotyny, rozszerzające naczynia krwionośne i usprawniające przepływ krwi,
- korzystnie wpływa na wygląd, dodaje blasku skórze, dzięki wysokiej zawartości witaminy C wyrównuje koloryt skóry, pomagając w usuwaniu przebarwień,
- chroni przed anemią – dzięki wysokiej zawartości żelaza i kwasu foliowego,
- burak ma również świetny skład: zawiera mnóstwo błonnika (ułatwiającego trawienie) i potasu, jest bardzo bogatym źródłem witaminy B,
- jest doskonałym źródłem antyoksydantów, dostarcza ich aż 132 mg w 100 ml”
To co? Może to idealna pora na buraki?
Zobacz także: