Pierwsze w Polsce mięso wyhodowane komórkowo

W Centrum Nauki Kopernik wyhodowano na liściach szpinaku mięso kurczaka.

W czwartek dyrektor warszawskiego Centrum Nauki Kopernik Robert Firmhofer inaugurując festiwal „Przemiany”, skosztował unikalnego w skali Europy dania – był to liść szpinaku, na którym – w laboratorium CNK – wyhodowano komórki kurczaka.

Stanisław Łoboziak z CNK, który opracował ten unikalny roślinno-zwierzęcy przysmak, opisuje, jaki smak ma ta potrawa. „Konsystencją przypomina wodorosty, ma lekko słonawy posmak. Nie czuć w nim szpinaku, ale też nie smakuje jak kurczak. Jest to więc zupełnie nowy smak” – opowiada.

To jest pierwsze w Polsce mięso wyhodowane komórkowo. Nie wygląda seksi, bo to jest 8 mln komórek w zdecelularyzowanym…

Opublikowany przez Michał Piosik Czwartek, 3 października 2019

Uzyskiwanie mięsa bez cierpienia zwierząt?

Przygotowując mięso hodowane komórkowo Centrum Nauki Kopernik pokazuje więc, że w przyszłości możliwe będzie uzyskiwanie mięsa bez cierpienia zwierząt.

Wyhodowane w polskim laboratorium „mięsne liście” można oglądać w CNK do 6 października w ramach Festiwalu Przemiany. Łoboziak zaznacza jednak, że goście Kopernika nie są tą potrawą częstowani. W Polsce nie ma bowiem dotąd przepisów, które regulowałyby możliwość podawania takich potraw ludziom.

Zobacz również:

GIF wycofuje popularny lek dla dzieci

Źródło: Wprost / Fot. Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4924 More posts in Newsy category
Recommended for you
Ewelina Lisowska odpowiada na zarzuty o rasizm

Ewelina Lisowska niespodziewanie wzbudziła zainteresowanie amerykańskiej publiczności. Wszystko za sprawą jej występu w show "Twoja...