5 powodów, dla których warto jeść zupy

Zupy są bardzo wartościowym posiłkiem. Niestety coraz częściej rezygnujemy z nich na rzecz drugiego dania i przygotowujemy obiad oparty wyłącznie na kalorycznym mięsie. Dlaczego nie powinniśmy rezygnować z zup w naszym codziennym menu?


theknowledgeplymouth.co.uk


1. Zupy sycą, nie tuczą

Zupy są polecane szczególnie osobom na diecie, ponieważ wypełniają żołądek, ale nie tuczą. Wywar ugotowany na warzywach lub mięsie ma tylko od 50 do 150 kcal. Kaloryczne są natomiast dodatki do zup, czyli makaron, ryż i ziemniaki, więc ich na talerzu powinno znaleźć się jak najmniej. Jeśli zwykle zabielamy zupę śmietaną, zastąpmy ją czasem jogurtem naturalnym.

 

2. Zupy dostarczają niezbędnych składników odżywczych

Zupy są źródłem bardzo ważnych i dobrze przyswajalnych minerałów (potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez) i witamin (B, beta-karoten, kwasy organiczne). To także niezastąpione bogactwo błonnika, który reguluje trawienie i jest podstawą prawidłowego metabolizmu. Ponadto zupy ugotowane na mięsie zawierają witaminy A, D, E, K, białko i tłuszcze, a wywar z makaronem lub ziemniakami dostarcza węglowodanów, które są źródłem energii.

 

3. Zupy to sposób na jedzenie warzyw

Każdy z nas powinien dziennie zjadać około pół kilograma warzyw. Nie wszyscy są ich zwolennikami, szczególnie trudno do jedzenia warzyw przekonać dzieci. Zupy to doskonały sposób na ich „przemycenie”. Wywar warzywny gotuje się bardzo szybko, a dostarczy niezbędnej dawki witamin i minerałów, zastępując surówkę, której maluch nie chce zjeść do obiadu. Oprócz tego do zupy możemy dodawać przyprawy i zioła, które wspierają nasz metabolizm i urozmaicają smak.

 

4. Zupy są łatwe i szybkie w przygotowaniu

Bez względu na umiejętności kulinarne każdy poradzi sobie z ugotowaniem zupy. Wystarczą tylko chęci, składniki i przepis. Nie zawsze w ciągu dnia mamy czas, aby przygotować pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Zupa jest wtedy idealnym rozwiązaniem. Większość zup gotuje się około pół godziny, dzięki czemu możemy je jeść niemalże codziennie.

 

5. Zupy mają właściwości lecznicze

W zależności od rodzaju zupy każda ma swoje lecznicze właściwości. Powodują oczyszczenie organizmu, zmniejszają ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają serce i układ krążenia. Zupy są niezastąpionym prebiotykiem, wzmacniają odporność, poprawiają stan flory bakteryjnej. Są doskonałym lekarstwem na przeziębienie i choroby gardła, dzięki nim wzrasta poziom serotoniny, co powoduje polepszenie nastroju, a po mocno zakrapianej imprezie domowy rosół ma zbawienne właściwości.

__________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ