Zupy na upalne dni

Chłodnik to porcja zdrowia i chłodnej przyjemności w jednym. Zupa na bazie nowalijek i bogatego w białko i wapń jogurtu naturalnego to źródło witamin dla naszego organizmu. Idealnie nadaje się na upalne dni i wieczory.Źródło: schamel.de

Gazpacho

  • 500 dojrzałych pomidorów
  • 1 mały ogórek
  • 2 papryki (zielona i czerwona)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżeczka pasty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • 2 kromki białego chleba
  • 2 łyżki posiekanych, świeżych ziół

Przygotowanie:

Odłożyć jednego pomidora, a resztę zanurzyć na 30 sekund we wrzątku, odsączyć i gdy są jeszcze ciepłe obrać ze skórek. Wyciąć z nich szypułki i pokroić na ćwiartki. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, a paprykę w paski. Odłożyć ok. 1/3 ogórka i papryki. Resztę rozdrobnić w malakserze wraz z pomidorami, pokrojonym czosnkiem, oliwą, octem i pastą pomidorową. Tak przygotowaną mieszankę doprawić mocno do smaku solą i pieprzem. Nalewać do miseczek oraz udekorować pozostałymi warzywami i ziołami. Schłodzić i podawać z grzankami z chleba, usmażonymi wcześniej na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Chłodnik ogórkowy

Składniki:

  • 4 szklanki jogurtu naturalnego
  • szklanka zsiadłego mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 12-proc.
  • 2 świeże ogórki 
  • 4 ogórki małosolne
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • pęczek cienkiego szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, czarny mielony pieprz
  • 4 jajka na twardo

Przygotowanie:

Ogórki świeże i rzodkiewki należy umyć, osuszyć. Zioła dobrze opłukać i odsączyć z wody, następnie posiekać. Ogórki świeże i małosolne obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Jogurt naturalny należy wymieszać ze zsiadłym mlekiem oraz śmietanką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki, rzodkiewkę oraz posiekane zioła. Na koniec dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku oliwą, solą oraz szczyptą czarnego pieprzu, a następnie odstawić do lodówki na 30 min.

Chłodnik z botwinki

  • 1 l zsiadłego mleka
  • 1 l kwaśnej śmietany
  • sok z cytryny
  • pęczek botwiny
  • 5 ogórków gruntowych
  • 2 ogórki małosolne
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek kopru
  • pęczek szczypiorku
  • cukier, sól, pieprz
  • ok 50 ml zakwasu buraczanego z kiszonych buraków

Przygotowanie:

Ugotować botwinę z niewielką ilością octu. Pod koniec gotowania dodać starte buraczki i zostawić w lodówce do schłodzenia. Ogórki pokroić drobno, a resztę warzyw zetrzeć na tarce. Koper i szczypior posiekać. Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz pieprzem. Przed podaniem schłodzić. Podawać z jajkiem na twardo.

Możemy również zrobić chłodnik w wersji fitness. Zupa na bazie maślanki będzie miała mniejszą zawartość tłuszczu i kalorii. Można także zdecydować się na kefir, który reguluje trawienie i obniża ciśnienie i poziom cholesterolu.

 

Źródło: polki.pl, urzadzamy.pl, palcelizac.pl

Beata Mironow

ZOSTAW ODPOWIEDŹ