Śniadanie to podstawa
Choć wszyscy wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, to jednak wciąż wiele osób zapomina o zjedzeniu rano posiłku. Warto to zmienić!
Choć wszyscy wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, to jednak wciąż wiele osób zapomina o zjedzeniu rano posiłku. Warto to zmienić!
Producenci żywności zamieszczają na opakowaniu jedno z dwóch określeń dotyczących terminu ważności. Nie bez powodu na jednych produktach widnieje określenie „najlepiej”, a na innych „należy”. Pierwsze z nich pozwala, a drugie kategorycznie zabrania spożywania żywności po upływie podanego terminu. Dlaczego?
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów olejów roślinnych. Producenci zapewniają nas o ich wszechstronnej funkcjonalności i zdrowotności. Które z nich przeznaczone są do smażenia, a które możemy dodawać do sałatek? Czym powinniśmy kierować się przy zakupie oleju?
Od kilku lat prowadzone są w Polsce kampanie społeczne zachęcające do spożycia mleka. Akcje „Pij mleko! Będziesz wielki”, „Szklanka mleka” czy „Mleko z klasą” nakłaniają dzieci do picia mleka, ze względu na zawarty w nim wapń. Brakuje jednak kampanii propagujących…
Postęp cywilizacyjny sprawił, że żyjemy w ciągłym biegu i czasami nie mamy czasu na zjedzenie posiłku, nie wspominając nawet o jego przygotowaniu. Producenci rozwijającej się dynamicznie w ostatnich latach żywności wygodnej starają się sprostać naszym potrzebom.
Przygotowaliśmy dla Was przegląd książkowych kulinarnych nowości – w sam raz na jesienne gotowanie. Lubisz smaczne i oryginalne potrawy? Potrzebujesz inspiracji, bo w Twojej kuchni zaczyna się robić nudno? Poszukaj na półkach dobrych księgarni pozycji naprawdę wartych uwagi.
Kiedy jesteśmy na diecie rezygnujemy z ziemniaków na rzecz ryżu, zamiast mięsa sięgamy po ryby, a w międzyczasie staramy się jeść dużo warzyw. W związku z tym, że ryż, ryba i warzywa to główne składniki sushi, czy jest ono odpowiednim…
Nikt nie pogardziłby miską parującej zupy w tak chłodne dni, jak ostatnio. Zdrowa, pożywna i prosta w przygotowaniu. Doskonała dla tych, będących na diecie. Do kuchni!
Zachowania kulinarne wynosimy najczęściej z domu rodzinnego. Smażenie na maśle lub dwa razy w tym samym oleju oraz ponowne zamrażanie wydaje się nam czymś całkowicie naturalnym. Prowadzi to jednak do niekorzystnych dla naszego zdrowia konsekwencji.
Rośliny strączkowe są bogate w białko, witaminy i składniki mineralne, a w związku z tym wykazują dobroczynny wpływ na nasz organizm. Ciągle pozostają niedoceniane, pomimo tego że potrawy z ich udziałem są alternatywą nie tylko dla wegetarian, ale także dla…