Zielone koktajle – samo zdrowie!
Posiadają wiele witamin i pozytywnie wpływają na nasz organizm. Dostarczają białka, który buduje kości oraz kwasu foliowego, niezbędnego dla wszystkich komórek naszego ciała. Oczyszczają krew i przewód pokarmowy, pomagają schudnąć i dostarczają energii. To tylko niektóre pozytywne cechy koktajli, które zrobimy z zielonych owoców i warzyw. Oto kilka najsmaczniejszych i prostych przepisów.
Detoks (idealny na diecie oczyszczającej)
Składniki:
1,5 szklanki liści szpinaku
Pół szklanki liści kolendry lub pietruszki
1 mango
Pół awokado
Pół ananasa
2 szklanki wody
Miksujemy kolendrę (pietruszkę) i szpinak, dodając wody. Na koniec wrzucamy owoce.
Bananowy
Składniki:
Banan
Liście sałaty
Kiełki rzodkiewki
Wszystko razem miksujemy z wodą/jogurtem naturalnym/mlekiem – do wyboru. Można dodać syrop klonowy, miód, siemię lniane, pestki dyni – to, na co mamy ochotę.
Porowo-imbirowy (na chłodne dni)
Korzeń imbiru
Garść roszponki
Garść liści buraków
2 średnie pory
Pora i imbir kroimy w talarki, dorzucamy resztę warzyw i miksujemy z wodą.
Owsiano-owocowy
60g płatków owsianych
Banan
2 kiwi
Łyżka masła orzechowego
Płatki gotujemy wcześniej i czekamy aż wystygną. Wszystkie składniki łączymy aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy masło orzechowe.
Ada Koperwas
Źródło: ofeminin.pl, wieczniemloda.com, kobieta.interia.pl, poranneinspiracje.blogspot.com