Czosnek – samo zdrowie!

czosnek tekst life4styleW kuchni służy jako dodatek do najrozmaitszych potraw. Wiecie też na pewno, że nawet lekarze zalecają spożywanie czosnku dla zwalczenia przeziębienia i wzmocnienia organizmu. Ma on jednak o wiele więcej dobroczynnych właściwości, które musicie poznać już teraz.

Historia czosnku bierze swój początek w starożytnych Chinach, gdzie próbowano znaleźć środek, który przyniesie długowieczność ówczesnym cesarzom. Egipcjanie, podawali go robotnikom pracującym przy budowie piramid, bo zgodnie z ich koncepcją czosnek miał wzmacniać wytrzymałość. Rzymianie za pomocą czosnku poprawiali kondycję swoich żołnierzy, zaś Europejczycy widzieli w tej roślinie ochronę przed zarazą. 

Działanie czosnku jest niezwykle rozległe:

  • Jednym z najważniejszych związków występujących w tej roślinie jest tak zwana allicyna, która powoduje, że spożywanie czosnku ma korzystny wpływ na serce oraz wykazuje właściwości antybiotykowe. Ma ona także działanie przeciwbakteryjne, przeciwrobacze i antygrzybiczne, w związku z czym jego ekstrakt jest zalecany jako dodatek w płynach do płukania jamy ustnej i pastach do zębów.
  • Czosnek zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego, dzięki czemu ochrania nas przez zgagą oraz wykazuje działanie rozkurczowe i żółciopędne.
  • Świeży sok z czosnku hamuje rozwój wirusów grypy.
  • To naturalny przeciwutleniacz chroniący wątrobę.
  • Przeciwdziała pasożytom jelitowym.
  • To skuteczny lek w przypadku zatrucia ołowiem.
  • Obniża stężenie złego cholesterolu w organizmie.
  • W olejku czosnkowym zawarte są substancje, które chronią przed miażdżycą – groźną chorobą tętnic.
  • W składzie czosnku występuje wiele witamin – A, B1, B2, B3, C. Jest on także bogaty w przeróżne minerały takie jak magnez, wapń, potas, kobalt, wanad, chrom i nikiel.
  • Czosnek zwiększa też apetyt, jednocześnie, paradoksalnie redukując tkankę tłuszczową.
  • Poprawia krążenie krwi w organizmie oraz sprzyja rozszerzeniu naczyń krwionośnych, dzięki czemu dochodzi do obniżenia ciśnienia.
  • Korzystne jest włączanie czosnku do jadłospisu przy bolesnej menstruacji, czosnek obniża bowiem poziom hormonu prostaglandyny, redukując tym samym ból.
  • Ma działanie antyskletoryczne.
  • Łagodzi bóle głowy i ułatwia zasypianie.

Dzięki włączeniu czosnku do swojej codziennej diety masz szansę stać się prawdziwym okazem zdrowia. Jeśli przeszkadza Ci jego nieprzyjemna woń, możesz ją zwalczyć przy pomocy niektórych owoców, warzyw i ziół. Do czosnku dorzuć zatem:

  • miętę, kminek, tymianek lub goździki
  • jabłko
  • seler
  • natkę pietruszki
  • zieloną fasolę
  • mleko lub jogurt naturalny
  • czerwone wino

Dominika Dębicka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ