Przepisy na dania z jarmużem
Kiedyś to warzywo było bardzo popularne w Polsce, następnie zostało zapomniane, by znów małymi krokami wracać na polskie stoły. Jarmuż to ogromna dawka witamin A i K. Warzywo ma także duże ilości żelaza i wyśmienity smak. Oto przepisy na dania z jarmużem!
Jarmuż, co to właściwie?
Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach, które mają szerokie właściwości zdrowotne. W Polsce to warzywo jeszcze niezbyt popularne i lubiane, ale ostatnio zostało mu nadane miano ,,najzdrowszych zielonych liści’’. Nie ma co się dziwić, jeśli ktoś zna wszystkie właściwości zdrowotne tego warzywa, na pewno jest pod ogromnym wrażeniem! Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, ile białka, błonnika, wapnia, potasu i witamin kryją w sobie to niezwykłe liście. Popularyzacja tego niesamowicie zdrowego warzywa wszystkim, którzy je odkryją i polubią, może przynieść same korzyści! Przedstawiamy kilka przepisów na wykorzystanie tych liści!
Kasza jaglana z grillowaną cukinią i jarmużem
Aromatyczna kasza jaglana z grillowaną cukinią, jarmużem i pestkami dyni oraz słonecznika.
Składniki, 2 porcje:
• 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej;
• 2 ząbki czosnku;
• przyprawy: 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki;
• 2 liście jarmużu;
• 1 cukinia;
• 1/2 cebuli;
• 4 łyżki mieszanki pestek i orzechów (słonecznik, dynia, orzeszki pinii);
• 3 łyżki oliwy extra vergine;
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku;
• 2 łyżki soku z cytryny + 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wysypać na dno średniego garnka. Podprażyć na sucho, co chwilę zamieszać, w sumie ok. 3-4 minuty aż zacznie pachnieć, będzie gorąca, ale nie przypalona. Wówczas wlać szklankę wody, dodać szczyptę soli, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 12 minut.
Na 2 minuty przed końcem gotowania dodać do garnka pokrojone na kawałki liście jarmużu. Zamknąć ponownie pokrywę i gotować do końca podanego czasu. Dodać połowę startego czosnku i połowę przypraw.
Cukinię pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem, resztą startego czosnku i przypraw, skropić połową oliwy i dokładnie wszystko wymieszać. Rozgrzać patelnię (grillową lub zwykłą), wrzucić cukinię i grillować przez ok. 7-8 minut. W połowie grillowania dodać pokrojoną w piórka cebulę.
Dodać pestki dyni i słonecznika, a po chwili kaszę z jarmużem, wymieszać i smażyć razem przez ok. 2-3 minuty. Odstawić z ognia, skropić mieszanką soku z cytryny, reszty oliwy i miodu, wymieszać, wyłożyć na półmiski i posypać szczypiorkiem.
Smoothie z jarmużem i ananasem
Składniki, 1 porcja:
• 1/2 ananasa,
• 2 liście jarmużu (ok. 50 g),
• 1 szklanka soku jabłkowego,
• 1 cm imbiru (polecam brazylijski).
Przygotowanie:
Ananasa pokroić w plasterki, odkroić skórę, miąższ pokroić na kawałki, usuwając środkową twardą część. Włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać umyte i pocięte liście jarmużu z pominięciem środkowej twardej części.
Wlać sok jabłkowy, dodać obrany i pokrojony na kilka kawałków imbir i wszystko dokładnie zmiksować.
Przelać przez sitko do czystego naczynia, mieszać łyżką aż na sitku pozostanie 1-2 łyżki twardych włókien. Przelać do szklanki i podawać.
Zupa z jarmużu i zielonego groszku
Składniki, 4-6 porcji:
• 2 łyżki oliwy extra vergine,
• 1 cebula,
• 1 ząbek czosnku,
• 1,3 litra bulionu jarzynowego,
• 450 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego),
• 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku,
• 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
• 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
• 250 g jarmużu,
• 400 ml mleka kokosowego w puszce,
do podania, np. czarnuszka, ser biały, jajko w koszulce
Przygotowanie:
W garnku na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć przez kilkanaście sekund. Wlać bulion i zagotować. Dodać groszek (mrożony wcześniej rozmrozić np. na sitku, przelewając ciepłą wodą) i gotować przez około 5 minut, aż groszek będzie miękki. W międzyczasie dodać przyprawę curry, kmin rzymski oraz świeżo zmielony pieprz.
Jarmuż opłukać i oderwać zielone liście od twardszej części pośrodku. Liście wrzucić do zupy, wymieszać i gotować przez około pół minuty na małym ogniu. Zupę zmiksować w blenderze dodając stopniowo mleko kokosowe. Przelać z powrotem do garnka (można bezpośrednio przez sito, aby pozbyć się ewentualnych niezmiksowanych cząstek) i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 2 minuty, doprawić solą morską. Podawać z czarnuszką.
Cannelloni z jarmużem i ricottą
Składniki:
- ok. 12-14 rurek cannelloni,
- 1 pęk jarmużu,
- opakowanie serka ricotta,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 plastry szynki długodojrzewającej,
- 1 łyżka oliwy,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Na sos pomidorowy:
- puszka krojonych pomidorów,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- garść zielonych oliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka oliwy,
- sól, pieprz.
Na beszamel:
- 50g masła,
- 50g mąki,
- 800ml mleka,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Jarmuż dokładnie umyć. Najłatwiej jest zalać go wodą, dobrze zamieszać i wzruszyć liście i zostawić na chwilę, żeby zanieczyszczenia opadły na dno. Potem można poprawić pod bieżącą wodą.
Z jarmużu poodkrajać grube łodygi, a liście pokroić w paski. Osuszyć w suszarce do sałaty lub na ręcznikach papierowych. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, gdy zmięknie dodać czosnek i jarmuż. Dusić na patelni, aż wyraźnie zmniejszy objętość i zwiędnie. Dodać ricottę, sól, pieprz i pokrojoną w paski szynkę. Wszystko dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Gdy troszkę przestygnie, przełożyć na deskę do krojenia lub do food procesora i trochę posiekać / rozdrobnić (nie na miazgę).
Na sos pomidorowy pokroić cebulę w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać, oliwki pokroić w paski. W rondelku rozgrzać oliwę dodać cebulę, gdy zmięknie dodać też czosnek. Po 30 sekundach dodać pomidory, ocet i cukier. Gotować ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać oliwki, doprawić do smaku i wymieszać.
Na beszamel w rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć 2-3 minuty (mąka ma pozostać jasna). Dodać mleko i zagotować, często mieszając. Gdy zgęstnieje doprawić do smaku.
Do żaroodpornego naczynia nałożyć na dno sos pomidorowy. Rurki cannelloni nadziewać jarmużem z ricottą i układać na sosie. Całość zalać beszamelem.
Zapiekać ok. 30-40 minut w 200˚C.
Przed podaniem odczekać ok. 20 minut, aby danie mogło się ściąć i nie rozwalało się podczas krojenia.
Sałatka z jarmużu z boczkiem i krwistą pomarańczą
Składniki:
- 2 krwiste pomarańcze,
- 2 garści jarmużu,
- 1 mała czerwona cebula,
- garść świeżej kolendry,
- 150-200 g pokrojonego w krótkie słupki wędzonego boczku.
Na winegret:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz, lubczyk.
Sposób przygotowania:
Jarmuż dokładnie myjemy. Pozbawiamy grubych łodyg, kroimy drobno. Przygotowujemy winegret i dokładnie łączymy go z jarmużem. Odstawiamy.
[Jarmuż najlepiej jest spożywać na surowo. Połączony odpowiednio wcześniej (od kilku do 12 godzin) z winegretem nabierze delikatniejszego smaku i będzie smakował naprawdę wybornie. Dodatkowo tłuszcz wchodzący w skład winegretu ułatwi przyswojenie wartości odżywczych z jarmużu. Polecam spróbować. Marynowany w winegrecie jarmuż bardzo zyskuje na smaku.]
Boczek podsmażamy na patelni na chrupko. Osuszamy na papierowym ręczniku. Myjemy, osuszamy i siekamy kolendrę. Obieramy pomarańcze. Kroimy je w plasterki, a potem w ćwiartki. Kroimy cebule w piórka. Łączymy wszystkie składniki. Podajemy.
To tylko nieliczne propozycje wykorzystania tego warzywa, warto je polubić i wprowadzić do swojego jadłospisu na stałe. Jedyne co nam zostaje to życzyć SMACZNEGO!
Źródło: www.kwestiasmaku.com; www.mamzdrowie.pl
Zachęcamy do odwiedzenia naszego sklepu. Pod tym adresem znajdziecie sukienki idealne na romantyczną kolację we dwoje.