Ciasta, które zdumiewają

ciasto life4styleWiększość z nas lubi słodkości. Na myśl o puszystym biszkopcie, zawijanym makowcu czy kremowym serniku cieknie nam ślinka. Mimo, że polska kuchnia obfituje w przeróżne ciasta, warto podejrzeć pomysły innych krajów na smakołyki. Wypieki zawierające nietypowe składniki nie tylko rozszerzą wasze kulinarne horyzonty, ale również zadziwią gości, których poczęstujecie niecodziennym wyrobem.

Wykorzystanie owoców do pieczenia ciast nie budzi żadnych kontrowersji. Aromatyczna szarlotka jest sztandarowym przedstawicielem deserowego segmentu polskiej kuchni. Tarty zawierające najróżniejsze owoce także na stałe zagościły w menu Polaków. Jednak użycie bananów czy awokado do ciasta nie jest już tak oczywistym wyborem, może więc stanowić pierwszy krok na drodze do cukierniczych rewolucji. Ciasto bananowe oprócz pysznego smaku ma jeszcze tę zaletę, iż jest banalnie proste w przygotowaniu.

Dobrze, jeśli wszyscy zaaprobowali włączenie do deserowego jadłospisu bananów oraz awokado, możecie zacząć eksperymentować z warzywami. Warzywa wspaniale nadają się do wypieków. Doskonałym przykładem jest marchewka – marchewkowe ciasto wprawdzie nijak nie przypomina smakiem pomarańczowego korzenia, z którego zostało zrobione, niemniej jednak jest pyszne. Możecie je podawać nawet najbardziej konserwatywnym zjadaczom słodkości, mało kto, bowiem orientuje się, jaki jest tajemniczy składnik wypieku. Większość obstawia, że potrawa, z którą mają do czynienia stanowi wariację na temat keksu.

Jeżeli po marchewkowym ekscesie nie otrzymaliście kategorycznego zakazu zbliżania się do piekarnika, możecie kontynuować kulinarny przewrót. Skoro marchewka przyjęła się bezboleśnie, domownicy równie bezproblemowo powinni zaakceptować ciasto z dyni. Następnym posunięciem może być użycie cukinii lub pasternaku. Możecie także przygotować ciasto czekoladowo-buraczane lub egzotyczne i, co ciekawe, niezawierające mąki ciasto z batatów.

Wciąż głodni nowych wrażeń? Wykorzystajcie zatem fasolę lub zielony groszek. Jeśli jeszcze wam mało, zróbcie ciasto z dodatkiem… zupy pomidorowej. Tak, dobrze przeczytaliście – zupy pomidorowej. Ten amerykański wymysł powstał około 1930 roku. Początkowo nazywany był tajemniczym ciastem, ponieważ próbując deseru niemożliwe było zgadnięcie, iż jego sekretny składnik stanowiła słynna zupa pomidorowa marki Campbell. Wypiek stał się popularny ze względu na fakt, iż jego przygotowanie wymagało małej ilości masła oraz jajek – produktów trudnodostępnych w czasach wielkiego kryzysu. Ciasto zawiera dużo przypraw, jest wilgotne i smaczne.

Innym kultowym płynem, który można dodać do ciasta jest Coca-Cola. Dodaje się ją do ciasta czekoladowego, tworząc niesamowicie wilgotny smakołyk. To kolejna pozycja na niniejszej liście, która nie powinna sprawić trudności w przygotowaniu nawet mało doświadczonym kucharzom.

Aby ciasta nabrały nowego charakteru, można zastąpić pewne składniki innymi. Na przykład dobrze znany sernik zyska na oryginalności, jeśli zwykły ser zastąpicie serem kozim. Jeśli natomiast, chcecie posmakować wegańskiej kuchni, spróbujcie przygotować sernik z tofu.

Czas na ostatnią propozycję. Co powiecie na ciasto z kiszoną kapustą? Żeby wasza wyobraźnia podziałała jeszcze mocniej dodam, że będzie to ciasto z kiszoną kapustą ORAZ czekoladą. Jeszcze nie stchórzyliście? W takim razie całość wykończymy kremem z majonezu. Voilà. Teraz już żadne nietypowe ciasto nie będzie dla was straszne.

Jak widać, ciasta stwarzają szerokie pole do popisu dla wszystkich tych, którzy poszukują nowych smaków. Po spróbowaniu przedstawionych powyżej ciast ze śmiechem zareagujecie na pełne przejęcia relacje znajomych dotyczące faktu zjedzenia czekolady z chilli albo francuskiej marmolady cebulowej. Zaproście ich wtedy do siebie i, niczego nieświadomych, uraczcie ciastem, które na długo zapadnie w ich pamięć. Zwłaszcza, jeśli po tym, jak z przyjemnością je zjedzą, ujawnicie, z czego zostało zrobione.

Alicja Borza

ZOSTAW ODPOWIEDŹ