Słodka zapiekanka ryżowa

Zarówno wartość odżywcza ryżu, jak i jego niezliczona liczba zastosowań w kuchni jest znana wszystkim od dawna. Sięgają po niego osoby dbające o linię, rekonwalescenci na dietach lekkostrawnych lub osoby stosujące dietę bezglutenową. Dodaje energii, zaspokaja głód i świetnie smakuje nie tylko w tradycyjnej formie obiadowej, ale również jako słodka zapiekanka z jabłkami.

godlikeproductions.com

Ryżowa zapiekanka

Składniki:

15 dag ryżu, 3 jaja, 10 dag suszonej żurawiny, ok. pół litra mleka, 50g cukru, 100g masła, 3 jabłka, sok wyciśnięty z 1/3 cytryny, 1,5 łyżki cukru waniliowego, szczypta soli.

Sposób przyrządzenia

Ryż ugotuj w lekko osolonym mleku, a następnie odcedź. Żółtka utrzyj z masłem oraz cukrem zwykłym i waniliowym na puch. Białka ubij na sztywną pianę, a żurawinę namocz we wrzątku i odstaw na kilka minut. Masę żółtkową połącz z ryżem, dodaj odsączoną żurawinę i pianę z białek. Całość delikatnie wymieszaj. Obierz jabłka, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny i posyp łyżeczką cukru waniliowego. Połowę masy ryżowej przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, następnie ułóż plasterki jabłek i przykryj drugą częścią masy ryżowej. Na górę możesz poukładać plasterki masła. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i zapiekaj około 40 minut.

Źródło: durszlak.pl

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ