Sezon na brukselkę

Na pewno większość z nas, w dzieciństwie nie przepadało za brukselką. Może natomiast warto dać jej drugą szansę i przyjrzeć się jej korzystnym właściwościom. 

Właśnie rozpoczynamy sezon na świeżą brukselkę! Trwa on od października, aż do końca stycznia. Najsmaczniejsza jest ona zaraz po pierwszych przymrozkach – zmniejszają ona naturalną goryczkę brukselki. Natomiast przez cały rok możemy jeść mrożone warzywo.

Właściwości brukselki:

 
  1. antynowotworowe – wszystko za sprawą zawartości przeciwutleniacza sulforafanu, który ma dodatkowe działanie antybakteryjne,
  2. brukselka bogata jest w kwas foliowy, który jest istotny głównie w diecie kobiet w ciąży,
  3. zawiera magnez, wapń, potas, i sód – regulujące ciśnienie krwi, oraz wspomagające pracę serca,
  4. ma w sobie witaminę K, która z kolei zapobiega osteoporozie oraz zakrzepom.

Niewielka kaloryczność brukselki!

Kolejną dobrą informacją jest fakt, że w 100 gramach krótko gotowanej brukselki znajduje się tylko 46 kalorii! W związku z czym brukselka jest zalecana także w diecie osób chorujących na cukrzycę.

Minusy brukselki?

Czy jakieś są? Jest jeden istotny – brukselka może spowodować lekkie wzdęcia. Dlatego nie zalecam jej spożywania przed ważnym spotkaniem czy randką!

Gotowana brukselka:

Tajemnicą smaku dania z brukselki jest… nierozgotowane warzywo. W związku z czym, będąc sklepie lub warzywnym targowisku, najlepiej wybierać ciemnozielone brukselki – te bez żółtawych listków.  Należy zacząć od dokładnego oczyszczenia brukselki, większe okazy można pokroić na połówki, albo ćwiartki, te mniejsze możemy ugotować w całości. Następnie gotujemy wodę, z dodatkiem łyżeczki soli, wkładamy brukselkę do środka, doprowadzamy do wrzenia, w ten sposób, bez przykrycia, brukselki gotujemy na niewielkim ogniu, przez około 6 minut.Gotowanie brukselki bez przykrycia ma większe znaczenie, ponieważ dzięki temu ostanie utracony nieprzyjemny aromat, który jest typowy dla kapuścianych warzyw. Warzywo sprawdzamy czubkiem noża – ma być ona lekko miękka, lale nie rozgotowana – musi pozostać lekko krucha i chrupiąca. Brukselkę odcedzamy, przelewamy zimną wodą, a następnie zostawiamy na kilka minut w chłodnej wodzie i kostkach lodu, dzięki czemu warzywo pozostanie jędrne, oraz nie straci koloru.

Z czym jeść brukselkę?

Jak ją podawać? Ugotowaną, według powyższej receptury brukselkę wystarczy jedynie polać rozpuszczonym masłem. Taki dodatek serwujemy z dowolnym mięsem, ziemniakami, bądź ryżem. Brukselka może być także samodzielnym daniem – świetnie sprawdzi się na ciepło, na przykład z dodatkiem uprażonych orzechów, skropionych sokiem z cytryny lub sojowym sosem – według osobistych preferencji. Brukselkę ugotowaną al dente możemy również zapiec w piekarniku – z ulubionymi ziołami oraz oliwą. Brukselka dobrze sprawdzi się również w przypadku zapiekanek – ryżowych, makaronowych czy ziemniaczanych. Świetnie komponuje się także z kalafiorem, serami, cebulą, brokułami, oraz czosnkiem.

Bułka tarta – idealnym dodatkiem do brukselki?

Brukselka podawana w tradycyjny sposób z bułką tartą to również dobra alternatywa. Ugotowaną brukselkę wystarczy przelać zimną wodą. W garnku rozpuścić trochę masła, następnie dodać bułkę tartą, mieszać przez kilka minut, aż bułka się zarumieni. Dodać brukselkę i chwilę ją podgrzewać.

Czy to nie jest smak dzieciństwa?

Smacznego!

Zobacz także:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ