Pyszne placuszki z owocami!

Sezon owoców już w pełni – wykorzystaj to! Jedz je na surowo, w sałatkach i pij smakowite koktajle. Nie zapomnij wypróbować również naszych przepisów na placki z malinami, bananami, jabłkami… Przygotowanie tej przekąski zajmie Ci niewiele czasu, a efekt będzie wyborny!

placki life4style

Placki z bananami

Składniki:

2 banany,

2 jajka,

pół szklanki mąki,

łyżka cukru cynamonowego,

garść suszonej żurawiny,

olej

Wykonanie:

Banany rozetrzyj widelcem na jednolitą papkę. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Przez sitko przesiej mąkę, dodaj cukier cynamonowy i ponownie wymieszaj. Na koniec dosyp garść suszonej żurawiny. Placki smaż na niewielkiej ilości oleju.

Placki z malinami lub truskawkami

Składniki:

Szklanka kaszy manny,

jajko, szklanka mleka,

łyżeczka proszku do pieczenia,

łyżeczka cukru pudru,

dwie łyżki topionego masła,

olej

Wykonanie:

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki – najpierw „suche”, potem dodaj „mokre”. Odstaw na 20 minut do lodówki, a po wyciągnięciu dodaj dwie garści malin lub truskawek. Smaż na oleju, na średnim ogniu, aż placki się zarumienią.

Placki z jabłkami

Składniki:

2 jabłka,

jajko,

szklanka mąki,

pół szklanki płatków owsianych,

pół szklanki mleka,

dwie łyżki cynamonu

olej

Wykonanie:

Mąkę, jajko, płatki owsiane, mleko i cynamon wymieszaj na jednolitą masę. Jabłka pokrój na plasterki o grubości ok. 1 cm, a następnie dokładnie obtaczaj w cieście. Smaż na małym ogniu, aż do zarumieniania.

Anna Kukiełka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ