Pyszne placuszki z owocami!
Sezon owoców już w pełni – wykorzystaj to! Jedz je na surowo, w sałatkach i pij smakowite koktajle. Nie zapomnij wypróbować również naszych przepisów na placki z malinami, bananami, jabłkami… Przygotowanie tej przekąski zajmie Ci niewiele czasu, a efekt będzie wyborny!
Placki z bananami
Składniki:
2 banany,
2 jajka,
pół szklanki mąki,
łyżka cukru cynamonowego,
garść suszonej żurawiny,
olej
Wykonanie:
Banany rozetrzyj widelcem na jednolitą papkę. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Przez sitko przesiej mąkę, dodaj cukier cynamonowy i ponownie wymieszaj. Na koniec dosyp garść suszonej żurawiny. Placki smaż na niewielkiej ilości oleju.
Placki z malinami lub truskawkami
Składniki:
Szklanka kaszy manny,
jajko, szklanka mleka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru pudru,
dwie łyżki topionego masła,
olej
Wykonanie:
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki – najpierw „suche”, potem dodaj „mokre”. Odstaw na 20 minut do lodówki, a po wyciągnięciu dodaj dwie garści malin lub truskawek. Smaż na oleju, na średnim ogniu, aż placki się zarumienią.
Placki z jabłkami
Składniki:
2 jabłka,
jajko,
szklanka mąki,
pół szklanki płatków owsianych,
pół szklanki mleka,
dwie łyżki cynamonu
olej
Wykonanie:
Mąkę, jajko, płatki owsiane, mleko i cynamon wymieszaj na jednolitą masę. Jabłka pokrój na plasterki o grubości ok. 1 cm, a następnie dokładnie obtaczaj w cieście. Smaż na małym ogniu, aż do zarumieniania.
Anna Kukiełka