Które mięso wybierać?

Mięso jest źródłem wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego stanowi istotny element zbilansowanej diety. Spożywanie białego mięsa jest bardziej powszechne, jednak stale przeprowadzane badania pokazują, że nie powinniśmy rezygnować także z czerwonego mięsa, zwłaszcza wołowiny.

www.purebeef.ca

Jakie składniki kryją się w mięsie?

Mięso stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, które dostarczane wraz z pożywieniem, umożliwia organizmowi produkcję aminokwasów. Ogromna wartość odżywcza mięsa wynika również z zawartości witamin, głównie z grupy B oraz witaminy A i D. Witamina A obniża poziom złej frakcji cholesterolu LDL, zapobiega powstawaniu chorób serca, nowotworów i miażdżycy. Wpływa również na prawidłowy proces widzenia oraz uniemożliwia tworzenie się wolnych rodników. Witamina D jest niezbędnym regulatorem gospodarki wapniowo-fosforanowej organizmu. Warunkuje ponadto prawidłowe działanie układu mięśniowego, kostnego, immunologicznego i nerwowego. W mięsie znajdują się również witaminy z grupy B, które regulują metabolizm węglowodanów oraz wpływają na poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego. Chronią także przed bólami głowy i apatią. Ich niedobór może być przyczyną porażenia nerwów obwodowych i niedowładów, anemii oraz spadków koncentracji. Mięso zawiera również cenne dla organizmu człowieka składniki mineralne, zwłaszcza żelazo, selen i cynk. Żelazo jest mikroelementem, który odpowiada za transport tlenu w organizmie człowieka. Jego niedobór prowadzi do braku odporności na infekcje oraz trudności w uczeniu. Niewystarczająca ilość tego składnika w diecie jest najczęstszą przyczyną niedokrwistości (anemii). Powoduje ponadto zaburzenia koncentracji oraz szybkie pojawianie się uczucia zmęczenia. Cynk jest składnikiem mineralnym, który uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów, dlatego stosowany jest w leczeniu cukrzycy oraz niedoczynności tarczycy. Poza tym poprawia sprawność intelektualną oraz wspomaga działanie układu odpornościowego. Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, a w związku z tym przyśpiesza gojenie się ran oraz łagodzi podrażnienia skóry. Selen jest pierwiastkiem o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Najważniejszą rolą tego mikroelementu jest wspomaganie działania układu odpornościowego. Posiada również silne właściwości przeciwzapalne oraz przyśpiesza pozbywanie się z organizmu toksycznych substancji. Zwiększa libido oraz likwiduje osłabienie mięśni.

Czy powinniśmy jeść czerwone mięso?

Największą zawartością białka charakteryzuje się mięso z indyka i kurczaka, które jednocześnie posiadają najmniejszą wartość energetyczną. Niższa kaloryczność drobiu, w porównaniu do innych rodzajów mięs, wynika z mniejszej zawartości tłuszczów, a co za tym idzie z niższego poziomu cholesterolu. Zakres zawartości tłuszczu jest bardzo szeroki w przypadku wieprzowiny i wołowiny, dlatego istotne jest wybieranie odpowiednich części mięsa – mniej „otłuszczony” jest schab i polędwica, a więcej tłuszczu znajduje się w karkówce. Pomimo tego, że spożywanie białego mięsa jest zalecane kilka razy w tygodniu, a taka sama ilość czerwonego mięsa zaledwie kilka razy w miesiącu, nie jest ono pozbawione wartości odżywczej. Biorąc pod uwagę zawartość składników mineralnych, takich jak żelazo i cynk, najbardziej wartościowa jest wołowina. Żelazo pochodzenia zwierzęcego jest lepiej przyswajalne niż żelazo pochodzenia roślinnego, dlatego spożywanie czerwonego mięsa w postaci wołowiny nie powinno być drastycznie ograniczane. Wołowina góruje nad innymi rodzajami mięsa, ze względu na uzupełnianie diety w kobalaminę. Wieprzowina natomiast jest najcenniejszym źródłem tiaminy i ryboflawiny.

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ