Tarta na 3 sposoby!

Tarta jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak za każdym razem zachwyca. Jeżeli przepadasz za słodkościami przygotuj pyszną tartę z czekoladą i malinami. Wykwintna odmiana tego dania to wyśmienita propozycja na obiad oraz kolację.

Fot: thisfrenchfarmhouse.wordpress.com

Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami

Składniki:

– 350g mrożonego szpinaku,

– 150g sera feta,

– duży pomidor,

– ząbek czosnku,

– cytryna,

– 3 jajka,

– 100 g śmietany 30%,

– 1,5 szklanki mąki,

– 1/3 kostki masła,

– szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Zagniatamy ciasto z 1,5 szklanki mąki, 1 jajka oraz 1/3 masła i szczypty soli. Zostawiamy w lodówce na 30 minut. Następnie na patelnię wrzucamy masło, podsmażamy czosnek razem ze szpinakiem. Do rozmrożonego szpinaku dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Formę do tarty oblepiamy ciastem i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 180oC. Po 15 minutach wyjmujemy. Nakładamy szpinak, pokruszony ser feta, pomidora pokrojonego w plasterki i zalewamy śmietanką rozrobioną z 2 jajkami. Ponownie wkładamy do piekarnika – przez 30 minut temperatura powinna wynosić 180oC, a na koniec podnosimy temperaturę do 200oC i pieczemy przez 5 minut.

 

Czekoladowa tarta z malinami

Składniki:

– 150 g mąki,

– 110 g masła,

– 50 g cukru pudru,

– łyżeczka cukru z wanilią,

– dwa żółtka,

– 0,5 kg malin,

– 160 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej w zależności od preferencji),

– 100 g śmietany kremówki.

Sposób przygotowania:

Zagniatamy ciasto z mąki, cukru pudru, masła, cukru z wanilią oraz żółtek. Wkładamy do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto i chłodzimy co jakiś czas. Przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC. Pieczemy około 20 minut. Roztapiamy masło w małym rondelku. Dodajemy śmietanę oraz kawałki czekolady. Gdy uzyskamy jednolitą masę nakładamy ją na tartę. Na koniec dekorujemy malinami. Gotowe!

Tarta z kurkami i kozim serem

Składniki:

– 200 g mąki,

– 150 g masła,

– 50 g sera Cheddar

– 200 g kurek,

– 100 g koziego sera,

– 2 jajka,

– 2 łyżki śmietany,

– 3 łyżki wody,

– pieprz, sól.

 Sposób przygotowania:

Mąkę, masło, ser Cheddar, wodę, sól mieszamy i wyrabiamy ciasto. Następnie wkładamy do lodówki na około 15 minut. Kurki smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC. Po 6 minutach wyjmujemy i odcedzamy sok. Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy. Przez około 20 minut pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 190oC. Po uzyskaniu lekko złotego koloru wyjmujemy. Mieszamy śmietanę z jajami, dodajemy sól oraz pieprz. Na spód ciasta wylewamy masę jajeczną, kładziemy kurki oraz kawałki koziego sera. Ponownie wstawiamy do piekarnika o tej samej temperaturze i pozostawiamy na około 30 minut.

_______________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ