Tarta na 3 sposoby!
Tarta jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak za każdym razem zachwyca. Jeżeli przepadasz za słodkościami przygotuj pyszną tartę z czekoladą i malinami. Wykwintna odmiana tego dania to wyśmienita propozycja na obiad oraz kolację.
Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami
Składniki:
– 350g mrożonego szpinaku,
– 150g sera feta,
– duży pomidor,
– ząbek czosnku,
– cytryna,
– 3 jajka,
– 100 g śmietany 30%,
– 1,5 szklanki mąki,
– 1/3 kostki masła,
– szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
Zagniatamy ciasto z 1,5 szklanki mąki, 1 jajka oraz 1/3 masła i szczypty soli. Zostawiamy w lodówce na 30 minut. Następnie na patelnię wrzucamy masło, podsmażamy czosnek razem ze szpinakiem. Do rozmrożonego szpinaku dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Formę do tarty oblepiamy ciastem i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 180oC. Po 15 minutach wyjmujemy. Nakładamy szpinak, pokruszony ser feta, pomidora pokrojonego w plasterki i zalewamy śmietanką rozrobioną z 2 jajkami. Ponownie wkładamy do piekarnika – przez 30 minut temperatura powinna wynosić 180oC, a na koniec podnosimy temperaturę do 200oC i pieczemy przez 5 minut.
Czekoladowa tarta z malinami
Składniki:
– 150 g mąki,
– 110 g masła,
– 50 g cukru pudru,
– łyżeczka cukru z wanilią,
– dwa żółtka,
– 0,5 kg malin,
– 160 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej w zależności od preferencji),
– 100 g śmietany kremówki.
Sposób przygotowania:
Zagniatamy ciasto z mąki, cukru pudru, masła, cukru z wanilią oraz żółtek. Wkładamy do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto i chłodzimy co jakiś czas. Przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC. Pieczemy około 20 minut. Roztapiamy masło w małym rondelku. Dodajemy śmietanę oraz kawałki czekolady. Gdy uzyskamy jednolitą masę nakładamy ją na tartę. Na koniec dekorujemy malinami. Gotowe!
Tarta z kurkami i kozim serem
Składniki:
– 200 g mąki,
– 150 g masła,
– 50 g sera Cheddar
– 200 g kurek,
– 100 g koziego sera,
– 2 jajka,
– 2 łyżki śmietany,
– 3 łyżki wody,
– pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Mąkę, masło, ser Cheddar, wodę, sól mieszamy i wyrabiamy ciasto. Następnie wkładamy do lodówki na około 15 minut. Kurki smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC. Po 6 minutach wyjmujemy i odcedzamy sok. Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy. Przez około 20 minut pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 190oC. Po uzyskaniu lekko złotego koloru wyjmujemy. Mieszamy śmietanę z jajami, dodajemy sól oraz pieprz. Na spód ciasta wylewamy masę jajeczną, kładziemy kurki oraz kawałki koziego sera. Ponownie wstawiamy do piekarnika o tej samej temperaturze i pozostawiamy na około 30 minut.
_______________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.