Proste i zdrowe desery

Proste i zdrowe – takie powinny być desery przygotowywane w zaciszu domowym. Na szczęście nie wpływa to niekorzystnie na ich smak. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy kupić kilka produktów. Czego chcieć więcej? Czasem możemy sobie pofolgować i zjeść coś słodkiego.

wkrainiesmaku.pl

Muffinki pełnoziarniste

Składniki:

– szklanka mąki pełnoziarnistej,

– szklanka płatków owsianych/jęczmiennych,

– pół szklanki cukru trzcinowego,

– poł szklanki oleju roślinnego,

– pół szklanki jogurtu naturalnego,

– 2 jajka,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody.

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z olejem, jogurtem i cukrem. Mąkę wymieszać z płatkami i proszkiem, po czym dodać do mokrych składników. Wypełnić foremki na muffiny do 2/3 wysokości. Można włożyć do środka ulubione orzechy, suszone owoce czy kawałki gorzkiej czekolady. Piec około 25 min w 190 C.

Kokosanki

Składniki:

– 1/3 szklanka cukry,

– duże białko,

– szklanka wiórek kokosowych,

– ¼ szklanka posiekanych migdałów,

– Łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Ubić cukier z białkiem, dodać resztę składników. Na papierze do pieczenia uformować małe kulki. Piec około 15 min w 180 C.

Ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki:

– 125 g miękkiego masła,

– ½ szklanki oleju,

– 250 g cukru trzcinowego,

– ½ laski wanilii,

– łyżeczka proszku do pieczenia,

– 2 jajka,

– ½ szklanki jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki tortowej,

– 4 łyżki kakao,

– 2 szklanki startej i odsączonej cukinii,

– 100 g gorzkiej czekolady – połowę rozpuścić w kąpieli wodnej, połowę posiekać.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dodać do siebie. Piec 60 min w 160 C.

Ciasteczka owsiane

Składniki:

– ½ szklanki maki tortowej,

– łyżeczka sody,

– szczypta soli,

– 230 g masła,

– 1 ½ szklanka cukru brązowego,

– 3 szklanki płatków owsianych,

– 2 duże jajka,

– 1 ½ szklanki żurawiny suszonej,

– tabliczka czekolady gorzkiej.

Sposób przygotowania:

Cukier ubić z masłem (wcześniej roztopionym i lekko schłodzonym). Dodać jajka, wanilię, sypkie produkty oraz płatki, żurawinę i posiekaną czekoladę. Gotową masę wstawić do lodówki na 15 min. Piec 8-10 min w 180 C.

Aleksandra Berezowska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ