Proste i zdrowe desery
Proste i zdrowe – takie powinny być desery przygotowywane w zaciszu domowym. Na szczęście nie wpływa to niekorzystnie na ich smak. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy kupić kilka produktów. Czego chcieć więcej? Czasem możemy sobie pofolgować i zjeść coś słodkiego.
Muffinki pełnoziarniste
Składniki:
– szklanka mąki pełnoziarnistej,
– szklanka płatków owsianych/jęczmiennych,
– pół szklanki cukru trzcinowego,
– poł szklanki oleju roślinnego,
– pół szklanki jogurtu naturalnego,
– 2 jajka,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody.
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z olejem, jogurtem i cukrem. Mąkę wymieszać z płatkami i proszkiem, po czym dodać do mokrych składników. Wypełnić foremki na muffiny do 2/3 wysokości. Można włożyć do środka ulubione orzechy, suszone owoce czy kawałki gorzkiej czekolady. Piec około 25 min w 190 C.
Kokosanki
Składniki:
– 1/3 szklanka cukry,
– duże białko,
– szklanka wiórek kokosowych,
– ¼ szklanka posiekanych migdałów,
– Łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Ubić cukier z białkiem, dodać resztę składników. Na papierze do pieczenia uformować małe kulki. Piec około 15 min w 180 C.
Ciasto czekoladowe z cukinią
Składniki:
– 125 g miękkiego masła,
– ½ szklanki oleju,
– 250 g cukru trzcinowego,
– ½ laski wanilii,
– łyżeczka proszku do pieczenia,
– 2 jajka,
– ½ szklanki jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki tortowej,
– 4 łyżki kakao,
– 2 szklanki startej i odsączonej cukinii,
– 100 g gorzkiej czekolady – połowę rozpuścić w kąpieli wodnej, połowę posiekać.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dodać do siebie. Piec 60 min w 160 C.
Ciasteczka owsiane
Składniki:
– ½ szklanki maki tortowej,
– łyżeczka sody,
– szczypta soli,
– 230 g masła,
– 1 ½ szklanka cukru brązowego,
– 3 szklanki płatków owsianych,
– 2 duże jajka,
– 1 ½ szklanki żurawiny suszonej,
– tabliczka czekolady gorzkiej.
Sposób przygotowania:
Cukier ubić z masłem (wcześniej roztopionym i lekko schłodzonym). Dodać jajka, wanilię, sypkie produkty oraz płatki, żurawinę i posiekaną czekoladę. Gotową masę wstawić do lodówki na 15 min. Piec 8-10 min w 180 C.
Aleksandra Berezowska