Przepisy na tofu

Tofu, nazywane inaczej serkiem sojowym, jest świetnym uzupełnieniem jadłospisu nie tylko w białko. Zawiera bowiem witaminy z grupy B, wapń i inne składniki mineralne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Spożywanie tofu poprawia pamięć i koncentrację, obniża poziom złej frakcji cholesterolu oraz zapobiega osteoporozie.

paleoforwomen.com

Kotlety z tofu

Składniki:

650g tofu, 1 szklanka zmielonego chleba razowego, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej, 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki zieleniny, ½ łyżki pieprzu ziołowego, bułka tarta, olej.

Sposób przyrządzenia

Zieleninę drobno posiekaj. Tofu dobrze odciśnij, a następnie bardzo dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Formuj z niej niewielkie kotlety i smaż na rozgrzanym oleju.

Karmelizowane tofu

Składniki:

250g tofu, 200g brukselki, 2 ząbki czosnku, 1/3 szklanki prażonych orzechów włoskich lub nerkowców, 3 łyżki brązowego cukru, oliwa z oliwek, sól.

Sposób przyrządzenia

Podsmaż na patelni przez około 4 minuty pokrojone w kostkę tofu z odrobiną oliwy i solą, do momentu uzyskania złotego koloru. Dodaj zmiażdżony czosnek i orzechy. Smaż, nie zapominając o mieszaniu. Dodaj cukier i smaż jeszcze kilka minut, a następnie odłóż do miseczki. Na tej samej patelni smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty pociętą w paski brukselkę, z dodatkiem oliwy i soli. Podawaj razem z tofu. Smacznego!

Źródło: przepisy.pl, polki.pl

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ