Najciekawsze książki wege
W sieci możemy znaleźć wiele ciekawych blogów z przepisami kuchni wegetariańskiej, ale pięknie wydane książki kucharskie na pewno sprawią, że będziesz gotować częściej i urozmaicisz swój jadłospis. Nawet jeżeli nie jesteś wegetarianką, koniecznie poznaj te publikacje!
Obfitość –Yotam Ottolenghi
„Obfitość”, czyli kolejna książka kulinarna Yotama Ottolenghiego to bestseller. Tytuł pojawił się na liście najlepszych książek według New York Times, a Observer Food Monthly nadał „Obfitości” tytuł kulinarnej książki 2015 roku. Bogato ilustrowana pozycja zawiera ponad 120 wegetariańskich przepisów, które zachwycą nawet mięsożerców i sprawią, że w ich diecie pojawi się więcej warzyw. Autor o śródziemnomorskich korzeniach postanowił sięgnąć po przepisy wywodzące się z tego regionu, pokazać czytelnikowi jak smaczne i piękne mogą być jarskie dania oraz przekonać nas o zaletach różnorodnych warzyw i owoców.
Jadłonomia – Marta Dymek
Marta Dymek jest posiadaczką jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych w Polsce i autorką „Jadłonomii”. Pierwsza w jej dorobku książka kulinarna to pięknie wydana pozycja z zaskakującymi pomysłami na dania główne i nie tylko. Szparagowe cappuccino, ciasto czekoladowe na bazie buraka czy przepyszne chipsy z kapusty to przepisy, które musi poznać każdy wegetarianin!
Kuchnia wegetariańska – Nicola Graimes
Dzięki tej książce odkryjecie mało znane składniki kuchni wegetariańskiej jak np. harissę, berberys czy chińską czarną soję. Przepis na czekoladowy tort truflowy z kremem amaretto przypadnie do gustu łasuchom, natomiast tofu w cieście z miętową edamame i frytkami ze słodkich ziemniaków to świetny pomysł na pożywny obiad.
Vegan Pie in the Sky – Isa Chandra Moskowitz, Terry Hope Romero
„Gotowanie może być tak relaksujące jak zajęcia jogi lub dzień spędzony na plaży” – Tak witają nas autorzy książki Vegan Pie in the Sky. W środku znajdziemy mnóstwo przepisów na wyśmienite wegetariańskie słodkości, np. sernik z masłem orzechowym czy wiśniowe ciasto z cynamonem. Dodatkowym plusem są przepiękne ilustracje, które zachęcają do przygotowania słodkości. Isa Chandra Moskowitz i Terry Hope Romero przekonują czytelników, że ciasto jest doskonałym połączeniem sztuki, rzemiosła i kuchni.
Zielono & zdrowo. Nowa kuchnia wegetariańska – Vindahl Luise, Frenkiel David
Wegańska pizza? A może burgery z pieczarkami i brzoskwinią? Musicie nabyć tę książkę, jeżeli uwielbiacie popularne potrawy, ale chcielibyście odżywiać się zdrowiej. Autorzy książki – David, który jest miłośnikiem słodyczy i fast foodów oraz Luise uwielbiająca produkty wysokiej jakości to zupełne przeciwieństwa. Z ich współpracy powstała książka kulinarna przedstawiająca zdrowe oraz smaczne przepisy, które przygotujesz w krótkim czasie.
__________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.