Jesienna kuchnia – 3 przepisy na pyszności z dyni!
Sezon na dynię już oficjalnie otwarty! Ten jesienny produkt jest niezwykle prosty w przygotowniu, a także gwarantuje smakowite i kolorowe potrawy na każdym stole. Jeśli chcecie poznać nasze 3 sprawdzone przepisy, zachęcamy do lektury!
Zupa dyniowa
Składniki: ok. 500 g miąższu z dyni, 250 g ziemniaków, 1 łyżka masła, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 pomidor, 1,5 szklanki bulionu, 1 szklanka mleka (opcjonalnie), 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka startego imbiru.
Przygotowanie:
Miąższ dyni i obrane ziemniaki pokroić w kostkę. W garnku zeszklić na maśle posiekanką w kosteczkę cebulę i pokrojony czosnek. Dodać dynię i ziemniaki. Przyprawić solą, kurkumą i imbirem. Smażyć przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać gorący bulion i zagotować pod przykryciem. Gotować przez 10 minut na małym ogniu. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić miąższ w kostkę. Dodać do zupy, wymieszać i gotować przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Całość zmiksować w blenderze na gładką masę (opcjonalnie można dodać mleko). Udekorować natką pietruszki i śmietaną.
Placki z dyni
Składniki: 500 g miąższu z dyni, 2/3 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, starty imbir, sól, pieprz, oliwa z oliwek, olej do smażenia, sos pomidorowy lub kwaśna śmietana (do podania z plackami)
Przygotowanie:
Obrane kawałki dyni zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozbić jajka w miseczce i dodać przyprawy, a także odrobinę oliwy z oliwek. Połączyć z dynią i wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać kolejny raz, aż wszystkie składniki stworzą gęstą masę. Rozgrzać patelnię z olejem i po kolei wykładać masę w kształcie placków. Smażyc po około 2 minuty z każdej strony aż będą rumiane. Podawać z sosem pomidorowym lub kwaśną śmietaną.
Tarta dyniowa
Składniki:
Na kruche ciasto: 250 g mąki tortowej, 50 g cukru pudru, 125 g zimnego masła, 1 duże jajko, 2 łyżki mleka.
Na nadzienie: 500 g miąższu z dyni, 500 ml mleka, 200 g cukru, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 2 jajka.
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto, mąkę i cukier przesiewamy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i ugniatamy, aż do uzyskania kruchej konsystencji. Dodajemy jajko i mleko, i ponownie zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i i wykładamy nim tortownicę, wcześniej wysmarowaną masłem i pokrytą bułką tartą. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.
Do garnka wrzucamy dynię, cukier i wanilię. Zalewamy mlekiem i gotujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, aż dynia będzie miękka. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zawartość na gładką masę. Odstawiamy do ostygnięcia, i nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i pieczemy przez 15 minut, przykryte papierem do pieczenia i obciążone fasolą lub ryżem. Następnie usuwamy papier i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy ciasto i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.
Dwa jajka mieszamy z wystudzoną masą dyniową i ponownie miksujemy blenderem. Masę wylewamy na upieczone ciasto i wszystko razem pieczemy przez około 40-45 minut. Po wystudzeniu podajemy z bitą śmietaną lub lodami. Całość można udekorować cynamonem.
__________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszegosklepu internetowego.