Kuchnia

Kuchnia

Nocny wróg nr 1 – głód

Osoby późno kładące się spać, wiedzą jak silny potrafi być wieczorny głód. Pojawia się nieoczekiwanie, ssie w żołądku i nie pozwala myśleć o niczym innym. Skąd się bierze i jak go dyplomatycznie wyprosić?

Kuchnia

Koktajl owocowy – sposób na upał

Zimny koktajl owocowy na gorące dni to wspaniałe orzeźwienie, które może zastąpić nawet ciężkie jedzenie. Upał bardzo często sprawia, że apetyt nie występuje tak często jak przy niższej temperaturze. Źródło odżywczych witamin i minerałów w postaci koktajlu może sprawić przyjemność…

Kuchnia

Błonnik – czym właściwie jest?

O błonniku słyszymy dużo i często. Jego nazwa pojawia się w reklamach telewizyjnych i w artykułach dotyczących zdrowego żywienia. Zawartość błonnika akcentowana jest także na opakowaniach produktów spożywczych. Już wszyscy wiemy, że jest zdrowy i należy go spożywać. Ale czym…

Kuchnia

Chłodnik litewski

Gdy na zewnątrz upał, a termometry pokazuję powyżej 30 stopni Celsjusza, nikt nie ma ochoty na ciężkie i tłuste dania. W takie dni, warto postawić na lekkie i pożywne zupy. Jedną z nich jest chłodnik litewski!

Kuchnia

Odchudzanie u mężczyzn

Diety, ćwiczenia, a nawet głodówka. Kobiety wiele są w stanie zrobić, aby ich ciało wyglądało szczupło i atrakcyjnie. Jednak ostatnio również panowie dręczą się ćwiczeniami oraz wymyślnymi dietami. Czyżby media spowodowały, że również płeć męska zacznie praktykować zdrowszy tryb życia,…

Kuchnia

Sezon na jagody – smaczne przekąski

Sezon na jagody się rozpoczął, ale czas, w którym krzewy dają owoce jest stosunkowo krótki i trwa właśnie teraz! Dlatego przypominamy dobre i sprawdzone przepisy na przysmaki z jagodami. Owoce te świetnie sprawdzają się zarówno w słodkościach, jak i w…

Kuchnia

Domowe trufle czekoladowo – migdałowe

Trufle to wyroby cukiernicze i z pewnością nie mają nic wspólnego z grzybami. To esencja smaku czekolady, która rozpływa się w ustach. Można ją oczywiście kupić w sklepach, ale po co? Jej samodzielne przygotowanie jest prostsze niż mogłoby się wydawać…

Kuchnia

Małe włoskie calzone

Calzone to nic innego jak pieczone pierożki z warzywnym nadzieniem w środku. Z resztą, mogą być nadziewane naszymi ulubionymi produktami. Najlepiej smakują z serem i grillowanymi dodatkami. Można je jeść na zimno jako przekąska, ale i na ciepło jako danie…

Kuchnia

Zdrowe przekąski

Nie od dziś wiadomo, że prawidłowy dzienny jadłospis powinien składać się z pięciu posiłków. Trzech głównych- śniadania, obiadu i kolacji oraz z dwóch przekąsek. I tu najczęściej pojawia się problem. Na obiad większość z nas znajduje czas, ale z przekąskami…

Kuchnia

Szkodliwe działanie kawy

Wiele osób na całym świecie każdego dnia sięga po „małą czarną”. Niektórzy piją ją by delektować się smakiem, większość jednak sięga po nią ze względu na zawartą w niej kofeinę. Kawa staje się „lekarstwem” na zmęczenie i stawia na nogi.