Kuchnia

Kuchnia

Moda na gotowanie

Jeszcze jakiś czas temu, gotowanie było domeną przede wszystkim kobiet. Bezkonkurencyjne pozostawały babcie, które potrafiły wyczarować cuda z najprostszych składników. Ale jedzenie posiłków całą rodziną, przy jednym stole to już przeżytek.

Kuchnia

Sushi – moda na nieznane

Sushi to tradycyjna potrawa japońska składająca się z gotowanego ryżu zaprawionego sosem z octu ryżowego, z dodatkami w postaci kawałków ryb (surowych lub smażonych), owoców morza, warzyw, grzybów, jajek oraz wodorostów nori. Sushi smakuje najlepiej tuż po przygotowaniu.

dieta2 - sporteuro
Kuchnia

Interpretacja wskaźnika BMI

Teraz już sami możemy obliczyć sobie czy nasza waga jest odpowiednia. Przedstawiamy Wam interpretację wskaźnika BMI, dzięki której dowiecie się, ile kilogramów musicie zrzucić, aby mieć atrakcyjną sylwetkę.

Kuchnia

Pieczemy własny chleb

O samodzielnym pieczeniu chleba krążą niezliczone legendy. Podobno zakwas musi pochodzić od babci z trzeciego pokolenia wstecz lub ewentualnie od dobrze znanego, długoletniego przyjaciela domu. Albo jeśli chleb nie wyrośnie odpowiednio – nie będzie już dzieci w rodzinie…

Kuchnia

Jedzmy powoli

Szybkie tempo życia często narzuca nam niezdrowe nawyki. Zdarza się, że mając dosłownie parę minut, wpychamy w siebie cokolwiek, aby tylko zapchać żołądek i zwalczyć uczucie głodu. Najczęściej funkcjonujemy tak w pracy, ponieważ zdarza się, że przerwa jest zbyt krótka…

Kuchnia

Sztuka jedzenia

Jedzenie nabiera nowego wymiaru! Dlatego, że w Japonii rozwinął się nowy kulinarny artyzm, tzw. Bento Art, wykorzystujący żywność do tworzenia dzieł sztuki!

Kuchnia

Trzy pomysły na.. szpinak!

To zielone warzywo często jest niedoceniane w polskiej kuchni. Szpinak bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm, a przygotowane z nim dania są aromatyczne i smaczne! Ponad to, możemy go przygotować na wiele różnych sposobów. Poniżej prezentujemy proste i smaczne przepisy.

Kuchnia

Fenomen witaminy A

Pomidory, szpinak, dynia, jajka, marchew… można wymieniać bez końca. Produkty dnia codziennego, ogólnodostępne dbają o nasze włosy, skórę i paznokcie. To takie proste! Witaminy A wcale nie musimy szukać w aptekach czy kupować drogich składników do naszego jadłospisu. Retinol (bo…

Kuchnia

Błonnik pod lupą

O błonniku słyszymy dużo i często. Jego nazwa pojawia się w reklamach telewizyjnych i w artykułach dotyczących zdrowego żywienia. O zawartości błonnika w danym produkcie informują nas etykiety do nich dołączone. Wszyscy wiemy, że jest zdrowy i należy go spożywać….

Kuchnia

Produkty z syropem glukozowo-fruktozowym

Syrop glukozowo-fruktozowy jest bardzo popularnym składnikiem wielu produktów, które spożywamy codziennie. Powstaje w procesie przetwarzania kukurydzy na skrobię kukurydzianą za pomocą różnych kwasów i enzymów. Syrop jest w tej sytuacji odpadkiem i do tego bardzo tanim.