Kuchnia hiszpańska

kuchhipsz1zdjwsrd.lifestyleHiszpania to kraj bardzo zróżnicowany, pod względem terytorialnym jak i kulinarnym. Żadna europejska kuchnia nie łączy ze sobą tak wielu wpływów z innych państw. Widoczne są w niej tendencje kuchni francuskiej, arabskiej, greckiej, angielskiej i włoskiej. Tutaj każdy region cechuje się typowymi dla siebie daniami. Dzięki dostępowi do dwóch ogromnych zbiorników wodnych –Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego hiszpańskie potrawy często sporządzane są z owoców morza i ryb. Potrawy na ogół są proste, ale mimo to bardzo smaczne i aromatyczne. Niemal do każdego posiłku podawane jest pieczywo i sałatki, a zapijane winem.

Za najczęściej używane składniki uchodzi ryż, pomidory, oliwki, cebula, papryka, owoce morza, oliwa oraz wino. Hiszpanie uwielbiają sosy, dzięki którym można nadać wyjątkowy i pełny smak potrawom. Chętnie sięgają po zioła takie jak oregano, szafran czy tymianek. Latem klimat sprzyja uprawie południowych warzyw i owoców, takich jak daktyle, cytrusy, pomidory, cukinie i bakłażany. Kraj słynie również z produkcji wina. Hiszpania znana jest z wybornego mięsa jagnięcego i króliczego oraz pikantnych, podsuszanych wędlin.

Potrawami serwowanymi we wszystkich częściach kraju jest m.in paella, tortilla (w Hiszpanii to rodzaj omletu) oraz gazpacho. Jednak w poszczególnych regionach kraju zróżnicowanie kulinarne jest nadal ogromne. Na zachodzie króluje ryż i owoce morza, na północy popularne jest mięso i ryby, a południa część kraju jest znana ze smażonych owoców morza. Popisowym daniem Galicji jest smażona ośmiornica, w Kataloni szyci się pan tumaka, w Kastyli wytwarzany jest ser owczy, który służy jako baza dla wielu potraw, Andaluzja słynie z paelli z mięsa króliczego, ślimaków i ryżu.

Kultura jedzenia znacznie różni się od naszej. Hiszpanie spędzają mnóstwo czasu poza domem. Więc nic dziwnego, że już śniadania jadają poza domem. Przeważnie są to drożdżówki, tosty albo kilka ciasteczek. Od 12 do 16 podawane są obiady. Jest to główny posiłek w ciągu dnia i składa się z kilku dań. Pierwszym zwykle są warzywa i ryż, drugie to mięsa i ryby, trzecie deser. Na kolacje jada się zazwyczaj zupy, nabiał (jajka, sery) lub owoce. Na hiszpańskim stole nie można zabraknąć takie sangrii,  napóju na bazie czerwonego wina z kawałkami owoców, który świetnie gasi pragnienie.

Przepis na hiszpańską tortillę

-3 duże ziemniakikuchniahipszp.zdjwsrd.lifestyle

-2 cebule

-4 jajka

-olej

-sól

Umyte i obrane ziemniaki pokroić w cienkie plastry. Przysmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać posiekaną cebulę i lekko zarumienić. Jajka wymieszać na gładką masę, posolić i wylać masę na ziemniaki z cebulą. Gdy się zetnie, odwrócić na druga stronę.

Gazpacho

-50 dag pomidorówkuchhipszzdhj.lifestyle

-2 cebule

-2 ząbki czosnku

-mały ogórek

-2 papryki

-łyżka oliwy

-sól, pieprz

Pomidory umyć, obrać i zmiksować z ogórkiem i cebulą. Czosnek rozetrzeć ze szczyptą soli i dodać do masy z pomidorów. Dolać oliwę i pieprz. Papryki pokroić w paseczki, druga cebulę w pióra. Schłodzić. Przed podaniem dodać paprykę i cebulę. Świetnie smakuje z białym pieczywem bądź grzankami.

Kamila Syga fot. przepisy.pl, podroze.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ