Zimne przekąski na imprezę
Każdy gospodarz urządzając imprezę czy spotkanie z przyjaciółmi zastanawia się czym poczęstować swoich gości. Smaczne przekąski to istotny punkt imprezy. By była udana, jedzenie powinno w miarę zróżnicowane chyba, że dobrze znamy gusta gości. Przystawki powinny być dość małe, by nie powodowały problemu podczas konsumpcji – najlepiej „na jeden kęs”. Oto kilka przepisów smacznych, szybkich i prostych w wykonaniu dań.
Roladki z łososiem
-wędzony łosoś w plastrach
-placki tortilli
-puszysty serek śmietankowy
-czarny pieprz
Placek tortilli obłożyć plastrami łososia. Serek wymieszać z pieprzem i rozsmarować grubą warstwę na łososiu. Zawinąć placek z warstwami jak naleśnik. Pokroić na rolki. Na wierzch można udekorować koperkiem, kawałeczkiem łososia bądź startą marchewką.
*takie roladki możemy zrobić również z żółtym serem, szynką, sałatą lodową i papryką
Kostki francuskie z papryką i serem feta
-opakowanie ciasta francuskiego
-2 pomidory
-1 cebula
-ząbek czosnku
-ser feta
-sól, pieprz, zioła prowansalskie
Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Pomidory z cebulą smażyć do miękkości. Pod koniec dodać siatkowany czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku około 5cm. Na środek nałożyć łyżkę farszu i kostkę sera feta. Zapiekać w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut.
Kilka mixów na koreczki:
-suszona śliwka, kabanos, ser żółty
-małe kulki mozzarelli, truskawka, bazylia
-wędzony kurczak, ananas świeży lub z puszki, ser żółty
-kostki salami, ser żółty, oliwka
Zawijańce z sera brie i z szynką parmeńską
-200-300g sera brie, zależnie od potrzeby
-200-300g szynki parmeńskiej (cienkie plastry)
-natka pietruszki
Brie kroimy w dość grube plastry. Kawałek sera kładziemy z pietruszką na plasterek szynki, następnie zawijamy. Układamy na talerzu i gotowe.
Kamila Syga