Zimne przekąski na imprezę

przekaskizdjwsrd.lifestyleKażdy gospodarz urządzając imprezę czy spotkanie z przyjaciółmi zastanawia się czym poczęstować swoich gości. Smaczne przekąski to istotny punkt imprezy. By była udana, jedzenie powinno w miarę zróżnicowane chyba, że dobrze znamy gusta gości. Przystawki powinny być dość małe, by nie powodowały problemu podczas konsumpcji – najlepiej „na jeden kęs”. Oto kilka przepisów smacznych, szybkich i prostych w wykonaniu dań.


Roladki z łososiem

-wędzony łosoś w plastrach

-placki tortilli

-puszysty serek śmietankowy

-czarny pieprz

Placek tortilli obłożyć plastrami łososia. Serek wymieszać z pieprzem i rozsmarować grubą warstwę na łososiu. Zawinąć placek z warstwami jak naleśnik. Pokroić na rolki. Na wierzch można udekorować koperkiem, kawałeczkiem łososia bądź startą marchewką.

*takie roladki możemy zrobić również z żółtym serem, szynką, sałatą lodową i papryką

Kostki francuskie z papryką i serem feta

-opakowanie ciasta francuskiego

-2 pomidory

-1 cebula

-ząbek czosnku

-ser feta

-sól, pieprz, zioła prowansalskie

Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Pomidory z cebulą smażyć do miękkości. Pod koniec dodać siatkowany czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku około 5cm. Na środek nałożyć łyżkę farszu i kostkę sera feta. Zapiekać w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut.

Kilka mixów na koreczki:

-suszona śliwka, kabanos, ser żółty

-małe kulki mozzarelli, truskawka, bazylia

-wędzony kurczak, ananas świeży lub z puszki, ser żółty

-kostki salami, ser żółty, oliwka

Zawijańce z sera brie i z szynką parmeńską

-200-300g sera brie, zależnie od potrzeby

-200-300g szynki parmeńskiej (cienkie plastry)

-natka pietruszki

Brie kroimy w dość grube plastry. Kawałek sera kładziemy z pietruszką na plasterek szynki, następnie zawijamy. Układamy na talerzu i gotowe.

Kamila Syga

ZOSTAW ODPOWIEDŹ