Kuchnia skandynawska
Mimo, że dania charakterystyczne dla Europy Północnej są przyrządzane z lokalnie występujących składników i kuchnia skandynawska kojarzy nam się przede wszystkim z daniami rybnymi. To specyfika tej kuchni jest znacznie bardziej zróżnicowana i zaskakująca. Pod tą nazwą, kryją się różne smaki: duńskie, norweskie i szwedzkie. Kuchnia w Skandynawii kształtowała się w czasach wikingów. W tamtych czasach właśnie jadało się znacznie bardziej tłusto, niż współcześnie. Jednak nadal na stole królują mięsa takie jak: baranina, mięso z ryb oraz wieprzowina i dziczyzna. Powszechne w tamtejszej kuchni jest na przykład łosoś gotowany, wieloryb, czy rybny pudding. Mieszkańcy Skandynawii, chętnie jedzą chleb pełnoziarnisty, a głównym dodatkiem do obiadu są ziemniaki.
Kuchnia norweska
Norwegia jest krajem łososia, podaje się go tam na wiele sposobów: na surowo, gotowanego, marynowanego, z musztardą lub koperkiem. Tradycyjna potrawa norweska gravlax, czyli marynowany łosoś w soli, koperku i cukrze. Kolejną chętnie spożywaną rybą jest pstrąg i dorsz.
Kuchnia szwedzka
Popularne w Szwecji są potrawy z mięsa renifera. W odróżnieniu od Norwegii i Finlandii dominują tam smaki słodkie. Do tradycyjnych dań należy łosoś, placki ziemniaczane i pierogi ziemniaczane.
Kuchnia duńska
Duńczycy smakują się w mięsach: zwłaszcza dziczyźnie, wieprzowinie i wołowinie. Podstawowym elementem obiadu są ziemniaki i konserwowane warzywa. Uwielbiają także pumpernikiel i chleb pełnoziarnisty. Do potraw i deserów często dodają leśne jagody, borówki i jeżyny.
Sałatka szwedzka
10 dag szynki
słoik buraczków marynowanych
2 ugotowane ziemniaki
6 ogórków konserwowych
biała cebula
2 jabłka
sos do mizerii, np. Knorr
Wszystkie składniki pokrój w kostkę (cebule drobniej). Sos sałatkowy wymieszaj ze śmietaną. Składniki połącz z sosem, dodaj posiatkowany koperek i wymieszaj. Sałatkę podawaj na grzankach z pieczywa tostowego.
Ciasteczka kokosowe
2 jajka
1 filiżanka cukru
5 dag masła lub margaryny
250 g wiórków kokosowych
Tłuszcz rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać ostudzone masło i wiórki kokosowe. Formować kule i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200°C ok. 10 minut.
Duńska sałatka z kurczaka i szparagów
1 filet z piersi kurczaka
½ małego słoiczka szparagów
2 łyżki blanszowanych migdałów
garść rukoli
sos: 2 łyżki serka kremowego, 1 łyżeczka mleka, sól, pieprz – wymieszaj
Kurczaka doprawić, usmażyć, pokroić w kostkę i wymieszać z sosem. Na patelni uprażyć migdały i dodać do kurczaka. Szparagi pokroić na kawałki. Na talerz z rukolą, wyłożyć kurczaka z sosem i szparagi.
Kamila Syga