Kuchnia

Kuchnia

Słodkie świąteczne przekąski

Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż. Tradycyjne wigilijne potrawy na pewno już w przygotowaniu. Jednak święta to nie tylko karp, groch z kapustą i mazurek. W pierwszy lub drugi dzień świąt można trochę zaszaleć i przygotować coś innego. Oto kilka przepisów…

Kuchnia

Świąteczny pudding

Pudding stanowi nieodzowny element świąt Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii. Pierwotna receptura zakłada, że powinien składać się z 13 składników, które odpowiadają Chrystusowi i dwunastu apostołom. Przygotowywany jest w ostatnią niedzielę adwentu i zgodnie z tradycją w jego powstawaniu uczestniczy…

Kuchnia

Rodzaje głodu

Powodów, dla których sięgamy po jedzenie jest wiele. W przeważającej większości przypadków jemy jeszcze zanim poczujemy prawdziwy głód. Warto zmienić chociaż niektóre zachowania żywieniowe, aby nasze wybory były świadome oraz pozytywnie wpływały na zdrowie i sylwetkę.

Kuchnia

Jak „odchudzić” świąteczne potrawy?

Pewne jest, iż świąteczny okres nie sprzyja diecie. Dań jest wiele, duża część z nich jest ciężkostrawna. Do tego dochodzą pyszne i aromatyczne ciasta… Nie sposób sobie tego odmówić, kiedy siedzi się przy suto zastawionym stole. Co zrobić, by zmniejszyć…

Kuchnia

Wody na bazie roślin!

Napoje pochodzenia roślinnego dostępne są już prawie wszędzie. Wody aloesowe, kokosowe, na bazie karczochów i jadalnego kaktusa są coraz częściej spotykane na półkach sklepowych. Posiadają poparty badaniami korzystny wpływ na zdrowie, a ich jedynym minusem jest cena.

Kuchnia

Dania świąteczne z innych państw

Polska tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole znalazło się 12 potraw. Tradycyjne dania to m.in. łazanki, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony z uszkami… Polskie, znane od wieków, pyszne. A co jedzą w innych państwach podczas kolacji wigilijnej? Zapraszamy…

Kuchnia

Zielone przepisy

Potrawy przeznaczone głównie dla osób aktywnych fizycznie lub dbających o linię. Wyróżniają się nie tylko doskonałym smakiem, ale również ujmują „zdrowymi” kolorami. Są smaczne, sycące oraz banalnie proste w przygotowaniu, a zatem idealne na każdy posiłek.

Kuchnia

Pieczywo chrupkie czy zwykłe?

Wokół spożywania pieczywa chrupkiego na diecie urosło mnóstwo mitów. Wiele osób traktuje je jako zastępnik tradycyjnego chleba. Pomimo tego, że kromki tego pieczywa są bardzo lekkie nie przekłada się to na ich niską kaloryczność.

Kuchnia

Zdrowe smakołyki!

Szpinak ma wiele zastosowań w kuchni. Sprawdza się nie tylko w roli składnika sałatek czy dań głównych, ale również jako dodatek do ciast. Przechodząc na dietę nie musisz wyrzekać się wszystkich smakołyków. Ciasteczka z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi są…

Kuchnia

Zupa Pho, czyli azjatycki rosół

Mróz łapie, a czymś rozgrzać się trzeba. Rosół już dawno się znudził? Jeżeli tak, to warto spróbować wietnamskiej zupy pho – chyba najbardziej znanego dania z tego kraju, nie licząc sajgonek. Wiadomo, miejsc z azjatyckimi smakołykami jest mnóstwo. Warto jednak…